Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1492 общински жилища се предлагат за продажба

1 коментар
1492 общински жилища се предлагат за продажба

1492 общински жилища в София ще бъдат предложени за продажба. Това станя ясно в сряда по време на комисията по устройство на територията на Столичния общински съвет.

Право да ги купят ще имат наемателите, които са живели в тях поне 5 години. Това изискване са покрили 1464.

Към момента в Столична община са постъпили списъци от кметовете на 22 районни администрации, които предлагат да се определят за продажба тези 1492 броя общински жилища,

Постъпили са списъци от кметовете на райони "Възраждане", "Оборище", "Сердика", "Подуяне", "Слатина", "Триадица", "Витоша" и "Кремиковци", които предлагат да се определят за продажба 21 броя общински жилища в сгради до три етажа, отговарящи на условията за продажба, съгласно Наредбата за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилища.

В средата на май стана ясно, че със 73.9 % ще поскъпнат общинските жилища в столицата. Средствата от бъдещите продажби на тези недвижимости занапред няма да потъват в бюджета на София, а ще се връщат за развитие на съответните районни, в които са извършени сделките.

Оказва се, че последната промяна на цените на тези жилища е била през 2013 г., като квадратът е фиксиран на 680 лева за монолитно строителство и 485 лева за панелно. Сега, с предлаганата промяна, тези цени поскъпват съответно на 1182.52 лева и 843.42 лева или със 73.9%.

Общинските съветници аргументират избрания ръст с данни на НСИ. Те се облягат на официалната статистика към третото тримесечие на 2021 г., през което индексът на поскъпване на жилищата в столицата е 73.9% спрямо 2015 г. Умишлено не е избрано най-актуално поскъпване, за да запазят цените социалния си елемент.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.