15 000 тона тръби на “Напоителни системи” отиват за скрап заради дългове

БСП твърди, че се режат годни съоръжения, според държавната фирма са неребатещи

15 000 тона тръби на “Напоителни системи” отиват за скрап заради дългове

Държавната фирма “Напоителни системи” ще продаде за скрап 15 000 тона бракувани тръби и помпени станции за да изплати дълговете си към доставчици. Това обяви на изпълнителният директор на дружеството Стайко Ганчев. Пресконференцията беше дадена по нареждане на земеделския министър Мирослав Найденов по повод обвиненията на БСП, че държавната фирма реже на скрап напълно годни съоръжения.

“Министърът на земеделието Мирослав Найденов твърди, че това са ненужни и неизползваеми съоръжения, но ние твърдим, че той лъже”, каза Корнелия Нинова от БСП.

Колегата ѝ Пенко Атанасов призова гражданите да сформират доброволни отряди за защита на напоителните съоръжения.

"Няма да режем клона, на който седим. Ще предаваме за скрап единствено бракувани тръбопроводи и неработещи помпени станции", каза Ганчев. Никъде не демонтираме работещи тръбопроводи, а само там, където няма заявки за напояване, заяви още шефът на "Напоителни системи" .По думите му това е една от мерките за оздравяване на държавното дружество.

Напоителни системи” очакват около 6 млн. лв. от скрапа

Негодните тръби се продават на Софийската стокова борса на цена между 230 и 390 лева за тон, каза Ганчев. Към момента от тези продажби са постъпили около 4 млн. лв. С тях вече са погасени задълженията към данъчните за 1.8 млн. лв., каза изпълнителният директор на “Напоителни системи”. По думите му остават неразплатени още 1.5 млн. лв. към доставчици, сред които е и “Лукойл”.

Очакванията са, че от продадения скрап в “Напоителни системи” ще влязат общо 6 млн. лв., каза Ганчев. По думите му това ще спаси дружеството от фалит.

На въпрос има ли опасност да потънат в дългове, ако не реализират договорената за скрап продажба, директорът на "Напоителни системи" каза, че такъв риск съществува.

Държавното дружество разполага с огромна база, която е изградена преди 40 години, за напояване на 7.5 млн. дка площи. Към момента реално поливните площи в страната са от 350 000 до 400 000 дка годишно, посочи Ганчев. По думите му повечето помпени станции са с много енергоемки агрегати, което силно оскъпява водата.

Към активите се водят и множество разграбени помпени станции. "Това е кошмарен проблем, от който дружеството губи", твърди Ганчев. Той обясни, че голяма част от тези активи, поради това, че дълго време не са работили, са амортизирани и негодни и в момента с тях не може да се напоява.

Престъпното в договора за скрап според БСП

Скандалното в договора е заложената неустойка, защото за всеки тон непредаден скрап "Напоителни системи" ще дължи 200 лева неустойка, смята Мая Манолова, депутат от БСП.

Тя обясни, че по сметки на специалисти от "Напоителни системи" могат да бъдат осигурени само 5000 тона скрап, останалите ще се превърнат в търсена от купувачите неустойка. Това означава, че държавното дружество ще задлъжнее с 2 млн. лева, посочи Манолова. Според нея “това е престъпление”.

Шефът на “Напоителни системи” призна, че дължат неустойка от 200 лева за тон, ако не предоставят 15 000 тона на Софийската стокова борса. Стайко Ганчев. По тази причина от всеки район е поискано да предаде по 1500 тона за скрап. Според Ганчев общата норма от 15 000 тона скрап за бракуване е реалистична и ще бъде изпълнена.

Първи уволнения заради неподчинение

Всеки, който се противопостави да бракува за скрап годни съоръжения се уволнява, каза Мая Манолова. По думите ѝ това вече се е случило с директора на "Напоителни системи" за Югозападна България на клон "Струма-Места" Санде Костадинов. Той е бил уволнен, защото отказал да даде 1500 тона годни напоителните съоръжения за скрап.

Санде Костадинов е уволнен заради изключително лошото управление на клона, а не заради изложените от БСП мотиви за несъгласие с водената от дружеството политика, твърди директорът на “Напоителни системи” Стайко Ганчев.

Земеделският министър отказа да влиза в полемиката

Заради новия скандален случай БСП за пореден път поиска оставката на Мирослав Найденов. Той прие новината с усмивка и заяви, че понеже му искат оставката всеки ден е “изгубил вече края”.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че не иска да се оправдава и да влиза в полемика със социалистите. “Прилагат един метод – хвърлят обвинения в публичното пространство и след това ме поставят в ситуация аз да се оправдавам. Поредни атаки, целящи да вляза в някаква полемика. Няма да се получи, има си професионално ръководство, което ще отговаря за това, в което са ги обвинили”, каза Найденов.

Министърът отрече да е издавал заповед за унищожаването на “Напоителни системи”.

Мирослав Найденов припомни, че във вторник оставката му е била поискана и от евродепутатката от БСП Илияна Йотова. По този повод земеделският министър е наредил фонд “Земеделие” да оповестят точните данни за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони.

Споделяне

Още от Бизнес