Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1500 германските компании с бизнес в България биха инвестирали отново у нас

Германските инвестиции у нас надхвърлят 3.8 милиарда евро

0 коментара
1500 германските компании с бизнес в България биха инвестирали отново у нас

Всички германските компании, които развиват бизнес в България, заявяват, че биха инвестирали отново в страната ни. Това показва проучване направено от Германо-българската индустриално-търговска камара сред членовете ѝ. То беше представено по време на среща на германския бизнес в България с министъра на икономиката Никола Стоянов по време на "закуска с инвеститори", съобщи Министерството на икономиката и индустрията.

Проучването показва още, че над половината от компаниите от оценяват своето състояние в момента като добро.

Германия е стратегически партньор на българската индустрия и номер едно по износ на продукция от България, като търговското ни салдо е положително.

Германските инвестиции в страната надхвърлят 3.8 млрд. евро, каза министър Стоянов по време на срещата.

По думите му 1500 германски компании работят в България, като в тях са заети над 35 000 служители.

Стокообменът ни нараства с устойчиви темпове, като за 2021 г. той достига 9.9 млрд. евро, а българският износ вече надхвърля 5 млрд. евро на година, отбеляза министърът на икономиката.

Интересът на Германия към инвестиции в България е особено голям и е ключово в момента да има оперативен диалог между бизнеса и държавата, каза Никола Стоянов.

"Целта на тези работни срещи е да получим обратна връзка за проблемите на бизнеса и къде компаниите виждат възможности за подобряване на оперативната ни работа", допълни той.

Участие с днешната среща взеха представители от над 25 водещи компании от Германия. Събитието се организира съвместно с Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и посолството на Федерална република Германия в България. От тяхна страна в дискусиите се включиха президентът на ГБИТК Тим Курт и заместник-посланикът на Германия у нас Стефан Рьокен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.