Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1500 земеделци протестират в София, исканията ескалират

0 коментара

Около 1500 земеделци участваха в общонационален протестен митинг в центъра на София, срещу политиката на правителството в сектора.

Селските стопани определиха като унизително ниски изкупните цени на млякото, зеленчуците, гроздето, плодовете и зърното. Протестиращите настояха за спешни промени в аграрното законодателство и за вносно-износен режим, защитаващ интересите на българските производители на земеделска продукция. Те поискаха от държавата да регулира съотношенията между изкупните цени и себестойността на продукцията, да им гарантира външни пазари и да стимулиране на износа на земеделски стоки.

В декларация, изпратена до президента, премиера и председателя на парламента, се настоява да се приеме специален закон за разсрочване на задълженията на земеделските производители към държавата, да се изгради ефективна система за кредитиране и субсидиране, да се либерализират условията за финансиране от държавен фонд “Земеделие".

На протестния митинг зърнопроизводителите поставиха нови искания - държавата да изкупи не 200 хил., а 500 хил.т зърно на цена между 175 и 250 лв. за тон, а не определената 160 лв./т. Пшеницата да се изкупи още през този месец, настояват производителите, тъй като нямали пазар.

Сред организаторите на митинга са Федерацията на независимите синдикати от земеделието, Националният съюз на земеделските кооперации в България и Българската земеделска камара. На площада бяха и лидерите на Национален съюз БЗНС Яне Янев и Атанас Железчев.

Днешният митинг не е края на протестите, заяви председателят на съюза на земеделските кооперации Атанас Ганев. Според него, ако исканията не бъдат чути, протестите ще продължат с още по-голяма сила и настойчивост с всички позволени от закона средства.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.