Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1560 лв. ще е необлагаемият годишен доход за 2005 г.

0 коментара

За трети пореден ден управляващите успяват да удържат натиска на опозицията за по-голямо данъчно намаление от догодина и прокарват през пленарна зала предложените от правителството промени, в леко коригиран вариант.

В петък това се случи със скалата за облагане на доходите на физическите лица.

Последователно бяха отхвърлени предложенията на ОДС, Коалиция за България и Новото време за 1800 лв. годишен необлагаем минимум, което съответства на 150 лв. месечно, колкото ще бъде минималната заплата от 2005 г. Не бе прието и предложението на СДС за 1680 лв. необлагаеми годишно или 140 лв. месечно.

Парламентът гласува 4-степенната скала за годишно данъчно облагане, предложена от НДСВ-депутати след корекция на варианта на Министерски съвет. При нея годишният необлагаем доход е най-малка сума - до 1560 лв. Тя съответства на месечна необлагаема сума от 130 лв., което бе предложено от правителството.

За сравнение, месечният необлагаем минимум тази година е 120 лв., а годишният - 1440 лв.

В приетата днес таблица за догодина, годишният доход от 1560 до 1800 лв. ще се облага с 10% за горницата над 1560 лв.

Доходът от 1800 до 3000 лв. ще се облага с твърда сума от 24 лв. плюс 20% за горницата над 1800 лв.

При годишни доходи в диапазона от 3000 до 7200 лв. облагането е твърда сума от 264 лв. плюс 22% за горницата над 3000 лв.

Всички годишни доходи над 7000 лв. ще се облагат с 1188 лв. плюс 24% за горницата над 7000 лева.

Преди това депутатите отложиха решението как точно да бъде въведено от догодина семейното подоходно облагане. На парламентарната бюджетна комисия бе възложено да намери по-коректен практически вариант за данъчното облекчение за родителите.

Вчера управляващите последователно отхвърлиха всички варианти на опозицията облекчението да се изчислява и ползва на месечна основа. Днес в пленарната зала дебатите се съсредоточиха около проекта на правителството, който предвижда родителите да приспадат от годишната си данъчна основа 360 лв. за едно дете, 780 лв. за две деца и 1140 лв. - за три и повече деца. Облекчението ще се ползва само от единия родител.

Идеята е семейното подоходно облагане да бъде въведено от началото на следващата година. За целта до края на годината родителите трябва да подадат декларации в съответната данъчна служба. Единият от тях задължително трябва да представи декларация, с която предоставя правото на другия да ползва данъчното намаление.

Именно заради последното изискване депутатите отложиха гласуването на текста. Те поискаха да се обмисли процедура, която да защити правата на изоставените родители, които не са разведени, но и не могат да се свържат с бившия си партньор, за да уточнят кой ще ползва семейното подоходно облагане. При разведените семейства намалението се ползва от родителя, на когото са предоставени правата за отглеждане на децата и в тези случаи не се изисква декларация от другия родител.

Зам.финансовият министър Стамен Тасев се опита да обясни, че това са междуличностни отношения, за които данъчната администрация не може да носи отговорност.

Аргументите му обаче не бяха приети и със 134 гласа за, два против и двама въздържали се депутатите възложиха на бюджетната комисия отново да разгледа текста и да намери по-рационален вариант.

В новата редакция комисията трябва да предложи и нов вариант за начина, по който ще се ползва облекчението. Според варианта на правителството, то ще се приспада при подаването на годишните данъчни декларации. Тук обаче възниква проблем за родителите, чиито доходи са само от трудови договори и които не са задължени да попълват годишна данъчна декларация, посочиха от дясната опозиция.

С промени в ЗОДФЛ, Лом и Враца преминават от втора в трета група на населените места, а Видин и Монтана - от трета в четвърта, което ще доведе до намаляване на размера на патентните данъци, плащани в тези градове. Депутатите приеха и текст, според който патентните търговци, достигнали оборот от 50 000 лв., могат да преминат за облагане по закона за корпоративното подоходно облагане, като платеният от тях патент ще се счита за авансово внесен данък.

Васил Маринчев от ОДС отбеляза, че изискването и тези хора да подават декларации ще затрудни не само тях, но и данъчната администрация. Йордан Нихризов пък прогнозира, че част от родителите ще се откажат да висят по опашки пред данъчното, за да вземат 5 или 10 лв., която ще обезсмисли целта на облекчението.

От дясната опозиция отново посочиха, че с механизма на годишно приспадане на облекчението, родителите ще го усетят чак през 2006 година.

Вчера парламентът последователно отхвърли три поредни предложения данъчните облекчения за родителите да се приспадат от месечните им доходи.

Депутатите отхвърлиха предложението на ОДС за месечни размери на необлагаемите суми от 30 лв. за едно дете, 50 лв. - за две деца и 75 лв. - за три и повече деца.

Не беше прието и предложението на Валентин Василев от СДС за необлагаема сума от 30 лв. месечно за едно дете и 60 лева - за две и повече. Отхвърлено беше и искането на колегата му Никола Николов за месечни необлагаеми суми от 20 лева за едно дете и 45 лева - за две и повече.

С приети също днес промени в закона, от 2005 г. компютърните интернет клубове няма да се облагат с патентен данък, а с данък печалба.

В момента залите за компютърни игри и компютърни услуги, както и интернет клубовете, се облагат с патентен данък. Размерът му се определя в зависимост от местата в клуба и групата, в която попада населеното място, на чиято територия е той. Патентният данък за едно работно място в компютърен или интернет клуб е между 100 и 396 лв.

С отпадането на патента, този вид дейност ще се облага по закона за корпоративното подоходно облагане и клубовете ще плащат данък печалба.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.