От петия опит

16-годишно дело за тройно убийство завърши с 18 години затвор

Димитър Кънчев. Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд приключи с присъда от 18 години затвор делото срещу Димитър Кънчев, който бе обвинен за тройно убийство в столичния кв. "Гео Милев". Кънчев бе изправен на съд по обвинение, че на 2 март 1997 г. е убил баща си Николай, втората му съпруга Миглена и доведения си 4-годишен брат Николай.

Първата присъда по делото е произнесена още през 2000 година. С нея Софийският градски съд оправдава подсъдимият. Година по-късно Софийският апелативен съд потвърждава това решение, но Върховният касационен съд връща делото на втора инстанция заради допуснати съществени процесуални нарушения. Апелативният съд обаче отново потвърждава оправдателната присъда. През 2006 година ВКС отново отменя това решение и отново връща делото в Софийския апелативен съд.

Съдебната сага обаче не приключва, защото апелативният съд за трети път признава Димитър Кънчев за невинен. ВКС отново връща решението с указания отново да се разпитат свидетели. Последва четвърто поредно оправдателно решение на апелативния съд, което се оказва последно. ВКС отново отменя решението и от петия опит САС произнася осъдителна присъда от 18 години затвор за тройното убийство. В края на май 2013 година ВКС потвърждава решението на апелативния съд.

Според прокуратурата убийството е било провокирано от скандал между бащата и сина. Историята започва с взет заем от 540 000 неденоминирани лева, които Кънчев е взел от баща си, защото е дължал пари на други хора. Той решил да вземе и пистолета на баща си, за да го продаде, но баща му Николай го хванал и затова Димитър избил цялото семейство.

По време на трагедията Димитър Кънчев е на 18 години. Той прави самопризнания пред небезизвестния разследващ Ботьо Ботев. Полицаят тогава е шеф на сектор "Тежки престъпления срещу личността" в Дирекция "Национална служба полиция".

Кънчев се отказва от показанията си по време на делото, а защитата му многократно ги оспорваше, защото били изтръгнати, след като подсъдимият бил упоен с диазепам и без да има адвокат до себе си.

ВКС обаче приема приложените по делото експертизи, които показват, че под протоколите за разпити на Кънчев има подписи на негови адвокати, а диазепамът в случая само е свалил напрежението в разпитвания, но няма данни за нарушение на съзнанието му.

Споделяне

Още по темата

Още от България