Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

172,5 млн. евро получава България по програма ФАР-2004 г.

0 коментара

България получава 172,5 млн. евро по програма ФАР-2004 г. Министърът на финансите и ръководителят на делегацията на Европейската комисия Димитрис Куркулас подписаха в понеделник меморандум за отпускане на 144,3 млн. евро по програма ФАР за 2004 г. - втора част. Сумата е най-голямата, отпускана на България по ФАР по един меморандум, обявиха след подписването Милен Велчев и Димитрис Куркулас.

Предишната най-голяма сума е била 94,9 млн. евро.

Финансирането по програма ФАР-2004 има и трета част, която предстои да бъде подписана, съобщи още министър Велчев.

Средствата за 2004 г. са с 82% повече от тези за 2003 година. Срокът за подписване на проекти по този меморандум е ноември 2006 г.

Парите по него ще бъдат разпределени в 11 сектора, от които най-много - 26,127 млн. евро - са в сектора "Икономическо и социално сближаване", следвани от "Правосъдие и вътрешни работи" - 24,4 млн. евро и "Митници и финанси" - 19,8 млн. евро.

По думите на министъра голяма част от парите ще отидат за подобряване на условията на живот и интегриране на малцинствата и уязвимите групи - проблем, който доскоро е бил пренебрегван.

Проектите предвиждат построяване на социални жилища и дневни центрове за хора с физически и умствени увреждания, както и клиника за деца и младежи с умствени увреждания.

Ще бъде подобрена материалната база на детски градини и училища с етнически и смесени групи класове, обясни Боряна Пенчева, директор на дирекция "Управление на средства от ЕС" в Министерството на финансите. За интеграцията на малцинствените групи в обществото са заделени 9 млн. евро, които ще отидат за здравеопазване и други социални дейности, допълни тя.

Милен Велчев съобщи още, че бившите военни бази в Симитли и Разлог ще бъдат превърнати в бизнесзони за привличане на инвеститори и увеличаване на заетостта в тези региони. За целта по програмата са предвидени 3,5 млн. евро.

Предвидена е и пряка подкрепа за българския бизнес. Малките и средните предприятия ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ за технологично обновление с цел повишаване на конкурентноспособността им на европейския пазар.

Ще бъдат осигурени и 1,5 млн. евро за разработка на стратегии и пилотни проекти за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

С пари по ФАР ще бъде укрепен граничният контрол на българските външни граници чрез доставка на оборудване за наблюдение и мобилни системи за проверка на документите.

Предвидени са и средства за подобряване на митническия контрол чрез разработване на система за управление на акцизите и на система за контрол на вноса и износа на селскостопански стоки, каза още Велчев.

Акцент е поставен и върху подкрепата на неправителствените организации, като ще им бъдат предоставени 3 млн. евро на конкурсен принцип за подобряване ролята на гражданското общество и развитието на социалния диалог, допълни Боряна Пенчева.

За Министерството на земеделието и горите ще бъде осигурена подкрепа по програма ФАР за създаване на разплащателна агенция, която ще дава парите по директните плащания на земеделските производители след присъединяването на България към ЕС.

По отношение на незаконната миграция са предвидени средства за изграждане на центрове за временно приютяване на незаконно пребиваващи на територията на страната чужди граждани.

Над 2 млн. евро ще бъдат предоставени и на Националния статистически институт.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.