18 лидери на каталунските сепаратисти ще се явят пред испанския съд догодина

18 лидери на каталунските сепаратисти ще се явят пред испанския съд догодина

Испанският върховен съд обяви, че е приключил с воденото от него следствие срещу 18 каталунски сепаратистки лидери и че срещу тях ще бъде заведен съдебен процес, вероятно в началото на следващата година, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Прокуратурата разполага с пет работни дни, за да им предяви обвинения във връзка с извършения миналата година незаконен опит за отделяне на северната испанска провинция Каталуния от страната.

Девет от сепаратистките лидери се намират в затвора и се очаква да бъдат съдени за бунт - обвинение, за което могат да получат до 25 години затвор, отбелязва АФП. Това са бившият регионален вицепремиер Ориол Жункерас, бившите регионални "министри" Жорди Турул, Жозеп Рул, Жоаким Форн, Раул Ромева и Долорес Баса. В бунт са обвинени и лидерите на сепаратистки асоциации Жорди Санчес и Жорди Куишарт, както и бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел. Освен това на членовете на бившето каталунско правителство ще бъдат предявени обвинения като злоупотреба с обществени средства и неподчинение.

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон обаче не е сред обвинените, защото е в изгнание в Белгия, а Испания не води дела в отсъствието на обвиняемия, отбелязва АФП.

След забранения референдум за самоопределение на 1 октомври 2017 г., който беше белязан от полицейско насилие, опитът за отделяне на Каталуния достигна кулминацията си на 27 октомври същата година, когато сепаратистките депутати приеха прокламация, обявяваща региона за независима държава. В отговор федералното правителство в Мадрид незабавно свали от постовете им членовете на каталунската изпълнителна власт, разпусна регионалния парламент и постави региона под свой пряк контрол. Лидерите на каталунските сепаратисти бяха задържани или избягаха в чужбина, за да избегнат ареста.

Споделяне

Още от Европа