18 млн. лв. са били усвоени неправомерно по САПАРД през 2006 г.

18 млн. лв. са били усвоени неправомерно по програма САПАРД миналата година, съобщи в четвъртък пресслужбата на правителството, като цитира доклад за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейската общност (АФКОС). Полицията и ГДБОП са разследвали три случая, по които са били усвоени тези средства. Освен тях правоохранителните органи са работили по още 9 случая на измами, свързани със средства по други европейски финансови програми.

Общо 29 нередности по предприсъединителните програми за миналата година е докладвала България пред Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ). Една от нередностите е по програма ИСПА, 10 – по ФАР, 18 – по САПАРД.

От полицията и ГДБОП са извършили предварителни проверки по 22 случая. В резултат на това са образувани 8 следствени дела и 5 дознания. Пет от случаите са за неправомерно усвояване на средства по САПАРД. Нанесените щети са за повече от 2.2 млн. лв., се казва в доклада.

Подробности за фирми и лица, които неправомерно са ползвали средства от предприсъединителните програми, не са посочени в съобщението на правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от България