19 убити при израелска операция в Газа

Израелски военни хеликоптери бомбардираха палестинския бежански лагер Рафа в Газа при операция за спиране на нелегалния внос на оръжие през тунели от Египет.

Най-малко 19 палестинци в лагера са убити, сред които няколко въоръжени мъже и деца, простиращи пране, предаде Би Би Си. Над 30 души са ранени.

Близо 100 израелски танкове и булдозери блокираха зоната Тел ал-Султан, където бяха посрещнати със силна стрелба от местни палестински бойци.

Много палестинци се опитват да го напуснат заедно с покъщнината си, тъй като се страхуват, че израелците ще разрушат домовете им.

Израелската армия твърди, че операцията под кодово название "Дъга" е първи етап на акция, която ще продължи толкова време, колкото е нужно, за да постигне целите си. Военен говорител каза, че планът е да се атакуват въоръжени формирования и да се спре нелегалното внасяне на оръжие от Египет, а не да се разрушават систематично къщи.

Операцията започна в неделя вечерта и продължи в понеделник. Според местни източници над 2000 души, обитаващи лагера, са напуснали домовете си.

Йорданският крал съветва Арафат да помисли за оттегляне

Ясер Арафат трябва "хубаво да се погледне в огледалото" и да реши дали да се оттегли в интерес на народа си, заяви йорданският крал Абдула Втори в интервю за в. Ню Йорк Таймс, цитирано от Асошиейтед прес. Според АП призивът на краля е рядка проява на арабско недоволство от палестинския лидер.

Неотдавна американският държавен секретар Колин Пауъл предложи палестински и други арабски лидери да убедят Арафат да отстъпи поста си на някой по-гъвкав политик, тъй като той продължава с действията и изказванията си "изключително да затруднява всякакъв напредък".

Абдула Втори заяви в понеделник пред репортери на Световния икономически форум в Йордания, че палестинските лидери трябва "да се вземат в ръце", за да може да им се помогне. Според йорданския крал при палестинците има три или четири лидери, които в съперничество помежду си и това им струва скъпо.

Йордания е ключов регионален посредник в израелско-палестинския конфликт. Тя е в деликатно положение, тъй като повече половината ѝ население са палестинци, а освен това трябва да балансира между приятелството със САЩ и растящото арабско недоволство от американската политика към Израел и Ирак.

Буш обезпокоен от насилието

Същевременно американският президент Джордж Буш заяви, че новата вълна от насилие в ивицата Газа е обезпокоителна, съобщи Франс прес, като цитира негово изявление пред американска произраелска асоциация във Вашингтон.

Буш потвърди, че САЩ и лично той имат силен ангажимент към сигурността на Израел. Той обаче изтъкна, че Съединените щати са твърдо решени да помогнат на палестинците да създадат своя държава. Според него израелските власти имат нужда от доверен партньор в тези преговори, а палестинците заслужават демократични управници.

Тринадесет израелски войници и най-малко 33 -ма палестинци бяха убити при боеве в Газа за една седмица, без да се смятат жертвите от последната операция.

Група от 45 палестинци се обърна към израелския Върховен съд, за да оспори законността на плановете на израелската армия да разруши техни къщи в близост до граничната зона между ивицата Газа и Египет. В неделя съдът реши, че тази операция не противоречи на закона, ако армията го прави, за да защити войниците си.

Групата за защита на човешките права Амнести Интернешънъл обвини Израел, че е извършил военни престъпления, като е разрушил повече от 3 хиляди къщи след началото на сегашното палестинско въстание преди 3 години и половина. Израелското външно министерство хвърли вината върху въоръжени палестинци, които използвали къщите, за да стрелят срещу армията.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди във вторник действията на Израел в ивицата Газа. Срещата е по настояване на арабски страни, които искат Съветът да забрани разрушаването на домовете на палестинци. Проекторезолюцията, предложена от арабските страни, осъжда също всички насилствени и терористични действия в региона.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?