20 хил. лв. гаранция за спряган за крупен подземен бос

След като се раздели с килията и бе пратен под домашен арест, Евелин Банев – Брендо вече е на свобода, тъй като във вторник Софийският апелативен съд го освободи под парична гаранция от 20 000 лв.

Прокуратурата обвинява Банев в участие в престъпна група за пране на пари. Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия. Днешното заседание е било при закрити врата, тъй като по производството има събрани материали от специални разузнавателни средства. В мотивите си съдът е посочил, че разследващите органи не работят достатъчно активно и не са събрани нови доказателства.

В средата на април Банев изненадващо се предаде на властите, след като бе издирван по обвинение за пране на пари. Той е баджанак на Константин Дишлиев, чието ликвидиране се свързва със заловена голяма пратка кокаин. Няколко дни, след като Банев се предаде в София, бе убита Йорданка Запрянова, основен свидетел по делото срещу него, и майка на Дишлиев. Ликвидирането на Запрянова даде повод на прокуратурата да обяви, че заедно с МВР е достигнала “върховете” на българската организирана престъпност.

Делото е образувано по материали от 2006 г., събирани срещу убития в София Константин Дишлиев. В предишни заседания по мярката за неотклонение защитата на Банев посочваше, че делото е образувано по свидетелските показания на бащата Константин  Дишлиев – Владимир. Последният заявил, че Банев  е превел 2 млн. евро във фирмата му през 2004 г.

Споделяне

Още от България