200 квадрата "жълти павета" в детска ясла, вместо в триъгълника на властта

200 квадрата "жълти павета" в детска ясла, вместо в триъгълника на властта

200 квадрата от жълтите павета в София, вместо в триъгълника на властта, се оказаха настилка в детска ясла. Те покриват част от двора на столичната 55 самостоятелна детска ясла в кв. "Бъкстон".За странното им местоположение се разбра от снимки във фейсбук, на граждани.

"Тези павета са тук от 50 години. Сградата е пусната в експлоатация през 1970 г. Това е било "образцова ясла" и като подарък това е било направено в яслата. В Столична община знаем за тези павета и те са отделен резерв от тези, които са на склад - 350 кв. м жълти павета. Тук са около 200 квадрата, които като се наложи, не към днешна дата, имаме готовност да ги подменим с по-нова настилка", обясни кметът на район "Витоша" Теодор Петков пред БНТ.

"Ние се гордеем с тях, защото сме единствената ясла в София, а децата им се радват", каза директорът Людмила Недкова.

Последно, жълтите павета нашумяха по време на Второто "Велико народно въстание" на 2 септември, когато ултраси "похитиха" протеста. Оказа се, че 6 квадрата жълти павета са извадени по данни на зам.-кмета по образованието и културата Тодор Чобанов. От думите му тогава стана ясно, че решение за жълтите павета в София е взето през 1906 година, когато за кмет е избран Мартин Тодоров.

За "жълтите павета" първо била избрана българска фирма, която обаче нямала необходимата технология за производството им, затова била внесени от Будапеща. Затова спомогнали тесните връзки на България с Австро-Унгария и фактът, че Фердинанд е от Виена.

В момента Столична община имала на склад само 350 квадрата.

Споделяне

Още от България