Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2000 руснаци идват да строят АЕЦ “Белене”

59 коментара
2000 руснаци идват да строят АЕЦ “Белене”

За изграждането на двата реактора на АЕЦ “Белене” ще са необходими около 6000 специалисти, от които 2000 руски. Това коментира във вторник вицепрезидентът на “Атомстройекспорт” Генадий Телтян във видеовръзка между Москва и София на български и руски енергийни експерти.

Работата по изграждането на АЕЦ "Белене" ще започне до края на годината, няма изоставане в реализацията на проекта, заяви още Телтян. Няма промяна и в цената на строежа.

На 18 януари по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в София между НЕК и руската държавна компания "Атомстройекспорт" беше подписан договор за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на първи и втори блок на АЕЦ "Белене" с обща мощност 2000 мегавата.

Главен подизпълнител на руската компания е консорциум между френската група за ядрена енергия "Арева" и германската “Сименс". Цената на договора е малко под 4 млрд. евро (3 997 260 000 евро). Срокът за въвеждане в експлоатация е 2013 г. за първи блок и 2014 г. за втори блок.

Все още не е договорено какво ще става с отработеното ядрено гориво на АЕЦ "Белене" , но България и Русия имат споразумение за отработеното гориво на централата в "Козлодуй", така че може да се водят преговори и за новата централа, добави Телтян.

На фона на непрекъснатото повишаване на цената на горивата, въглищата преживяват ренесанс, каза по време на същата видеовръзка Леонид Григориев, президент на Института по енергетика и финанси в Москва. В САЩ имат стриктни екоизисквания към използването на този енергоизточник, но в Китай и Индия нормите не са толкова сериозни, добави той. По думите му в следващите 20-25 години не може да се очаква промяна в структурата на използваните горива. Нефтът и природният газ ще са основен източник на енергия, защото възобновяемите енергийни източници все още се много скъпи, уточни той.

По същото време в старозагорския град Гълъбово бяха отбелязани две години партньорство между американската компания AES и българското правителство. Вече е готова стоманената конструкция на котел номер 1 от новата топлоелектрическа централа край Гълъбово. На церемонията по случай първата копка на централата преди две години присъстваха мениджърът за България на AES Питър Литгоу, посланикът на САЩ Джон Байърли и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

През юни 2009 г. се очаква първият блок на новата топлоелектрическа централа да бъде включен в енергийната система на страната, а блок 2 - шест месеца по-късно. До 2500 ще стигне броят на работниците на строежа в пикови моменти. Сега броят им е 1500. От тях 90% са българи.

Новата ТЕЦ в комплекса "Марица Изток", създаден преди половин век, ще има два блока по 335 мегавата мощност. Проектът е на стойност близо 1.4 милиарда евро и е най-голямата инвестиция на "зелено" в Централна и Източна Европа.

AES, която е собственик на новата електроцентрала, осигурява 30% от общата инвестиция. Останалата част се кредитира от консорциум от инвеститори. Главен изпълнител е френската компания "Алстом пауър" - един от двата производители на котли в света, които изгарят български лигнитни въглища.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

59 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. А американските...
    #62

    ...морски пехотинци в базите какво ще строят?

  2. поп Грую
    #61

    Малко ли ни бяха пълчищата от "съветски съветници " по всички по-голями заводи ,обединения и министерства барабар със семействата им преди провала на социализма ? Те записваха и донасяха в москва всичко : от това каво се произвежда и колко и къде се изнася ,до това кой с кого спи ,пие и играе на комар. В Кремиковци ,цярата армада се возеше сутрин в специални рейсове ,получаваше от нас специални заплати и НЕ ОТГОВАРЯШЕ ЗА ГРЕШНИТЕ СИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ ,АКО НЯКОЙ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ СЕ СЪГЛАСЕШЕ

  3. А бре,
    #60

    поп пръдливий...а ЦРУ-то ти какво построи, бре селянин овчи!?!

  4. азъ
    #59

    И кой ли ще ги гушне ????

  5. Попокатепетел
    #58

    се очаква около и след откриването на АЕЦа.

  6. клошар
    #57

    За нас няма да остане пиене.

  7. Пею
    #56

    Не Телтян, а Тепкян бе хуйчовци.

  8. Хари до Поп Грую
    #55

    поп Груьо, ти глупак ли си или се правиш натакъв?

  9. амброаз
    #54

    Може би сте млад,което си е хубаво,но с "братските съветници" си беше така.пращаха ги тук като награда,и не само,както,между впрочем,и първите "пратки" виетнамци.

  10. потър
    #53

    ари ти жив долар видял ли си от тях, освен царевица и бази.за тез бази си носят и млякото,и храната и минералната вода, и нищо некупуват от нас,пари в нашата икономика невлизат.руснацте поне ядът и пият на корем ,купуват и имоти и т.н.,така,че остават в нашата икономика денги.ти да си видял руснак да си носи млляко или минерална вода от русия?отделно от това двете спец служби и на едните и на другите си вършат своя работа в отделните им сфери които са се договорили.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.