Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2006 г. остава срокът за затваряне на 3 и 4 блок в Козлодуй

0 коментара

До момента оценката на Асоциацията на западноевропейските ядрени регулаторни органи /WENRA/ и на Европейския съюз е, че блоковете 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" не бива да се експлоатират след 2006 година. Това заяви новият председател на WENRA и директор на шведския регулаторен орган Джудит Мелин, която днес се срещна с министъра на енергетиката Милко Ковачев и с президента Георги Първанов, а вчера посети атомната централа в Козлодуй.

След разговора с Ковачев Мелин обяви пред медиите, че определената година за затварянето на двата реактора - 2006-та, е въпрос на политическо договаряне. Оценката за безопасността на АЕЦ "Козлодуй" е въпрос на преценка на българския ядрен регулаторен орган, посочи тя.

Тя допълни, че повечето от препоръките, отправени от WENRA през 2001 г. за безопасността на блоковете, са изпълнени, но е рано да се даде оценка за изпълнението им. Не мога да преценя дали техническата оценка за безопасността на 3 и 4 блок ще промени политическото решение за тяхното предсрочно затваряне през 2006 г., заяви още тя.

По време на срещата министърът на енергетиката Милко Ковачев е изразил надежда, че предстоящата партньорска проверка от ЕС на 3 и 4 блок ще продължи една седмица и ще има техническа насоченост. Ако имаме ясна техническа оценка за безопасността, то тогава бихме могли да разговаряме в политически план за бъдещето на двата блока, каза пред медиите Ковачев.

На въпрос дали WENRA би подкрепила искането на България за техническа проверка на двата реактора, Джудит Мелин отговори, че ако има предложение за това от Швеция и правителствата на останалите страни от ЕС, организацията на западноевропейските ядрени регулатори ще разгледа този въпрос.

Директорът на българската Агенция за ядрено регулиране Емил Вапирев и президентският съветник Костадин Паскалев пък призоваха за политическа инициатива от страна на българското правителство за ново отваряне на въпроса за сроковете на експлоатация на 3 и 4 блок.

Пред медиите Вапирев заяви, че независимо от резултатите от партньорската ЕС проверка на 3 и 4 блок, затварянето им няма да бъде отменено. Според него е необходима нова българска политическа инициатива, която да предизвика преоценка на проектното състояние на реакторите и предоговаряне на сроковете за затваряне. Той посочи, че инициативата трябва да бъде ангажимент на този, който отговаря за външната ни политика. Вапирев бе категоричен, че страната ни трябва да настоява резултатите от партньорската проверка да бъдат изготвени до един месец след приключването ѝ.

След срещата между Джудит Мелин и президента Първанов съветникът му и бивш вицепремиер Костадин Паскалев също бе категоричен, че е необходима единна българска политическа инициатива, която да предизвика разширение на обхвата на партньорската проверка. В противен случай тази проверка ще бъде формална, само за изпълнението на договореното закриване на 3 и 4 блок през 2006 година.

По думите му, още преди година президентът Първанов е предприел първите крачки в тази посока и е време за реална инициатива от страна на правителството. Паскалев визира писмото на Първанов до ръководителите на държавите членки на ЕС отпреди година, в което държавният глава се опита да ги убеди, че поетият дни по-рано ангажимент на българското правителство за затваряне на двата реактора не е валиден.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.