Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

2007 г. приключи с 12.5% годишна инфлация

32 коментара
2007 г. приключи с 12.5% годишна инфлация

През 2007 г. инфлацията в България е била 12.5%, измерена в декември 2007 г. спрямо декември 2006 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ) в понеделник. В последния месец на миналата година повишението на потребителските цени е било 1.1% спрямо предишния месец. Така след ценовия пик през август 2007 г., когато бе отчетена рекордна за последните няколко години месечна инфлация от 3.1%, в следващите месеци последва ценово успокоение.

Инфлацията за периода януари - декември 2007 г. спрямо същия период на 2006 г. е 8.4%.

Отчетената от НСИ инфлация за миналата година е една от 2001 година насам. Тя е и този макроикономически показател, който буди притеснения сред икономистите и ги кара да отправят предупреждения за опасностите, които тя крие за стобилността на икономиката. Инфлацията е и сред основните критерии за влизане на България в еврозоната и докато тя не бъде снижена до средните равнища за страните от зоната, страната ни няма шансове да приеме еврото дори при много добри други показатели.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за страната ни за декември спрямо предния месец е 101.1, т. е. инфлацията е 1.1%. Този индекс се измерва чрез същата потребителска кошница от над 500 стоки и услуги, както и при другия, но докато при първия изчисленията стават чрез крайното потребление на домакинствата, при втория индекс се взема потреблението и на институционални и чуждестранни потребители у нас.

През декември спрямо ноември хранителните стоки са поскъпнали с 1.9%, транспортът е повишил цените си с 1.3%, ресторантите и хотелите – с 1.3% поддръжката на жилища – с 0.6%. Съобщенията са поевтинели с 0.5%.

При храните най-голямо поскъпване има при ориза, брашното, маргарина, олиото – с 3.6%, яйцата – с 2.6%, гъбите – с 9.2%, зеленчуците – с 8.4%, алкохолните напитки – с 1.4%.

Най-голямо поскъпване в групата на нехранителните стоки и услуги е регистрирано при пътническия жп транспорт – с 11.8%., както и на селищния автотранспорт – с над 3%.

В декемврийския индекс на потребителските цени не влиза отражението на коледното и новогодишното поскъпване, традиционно за нашата страна, защото наблюдението на цените приключва до 25-то число на месеца.

Инфлацията за декември, измерена през малката потребителска кошнита (100 най-употребявани стоки и услуги) за най-бедните 20% от домакинствата, е 1.4%, а от началото на годината (декември 2007 г. спрямо декември 2006 г.) е 18.9%.

Така индексирането на пенсиите, което се извърши миналата година на два пъти по 10%, на практика послужи само за компенсиране на инфлацията, мерена чрез малката потребителска кошница.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Pitast
    #34

    Inflacijata ne ozna4awa li obezcenjawane na pari4nata edinica? Sled kato evroto se e obezcenilo samo s 2-3% kak taka lewyt ste se e obezcenil s 12,5 %, sled kato kursyt kym evroto e fixiran?

  2. 17
    #33

    Белите трюфели по Коледа бяха 9,700 (девет хиляди и седемстотин) лева килото, след това паднаха до смешните 7,000 (седем хиляди)...Извод - цените ПАДАТ...17

  3. Статистик
    #32

    Може би,автора е имал 12.5% месечно?

  4. Томов
    #31

    Инфлацията е поне 20%, ако си погледна джоба. От хляб, бензин, ток, парно, храни, дрехи. Всичко скочи поне с 20%. Хубавото е, че това ще стимулира производителите и може догодина да има срив на цените от свръхпроизводство.

  5. Дидо
    #30

    Справка: Жан Виденов. Между другото, негови бивши кадри пак са назначени от сегашната власт.

  6. Колигъсков
    #29

    Сегашната власт нацначи Костов отново за депутатин

  7. Дидо
    #28

    Аз пък си мислех, че гласоподавателите му го "назначиха". За Костов не гласуваха срещу 20 лева или от страх от селския бей.

  8. otgovariasht
    #27

    "Inflacijata ne ozna4awa li obezcenjawane na pari4nata edinica?"Ne, tova e devaluation na angliiski, ne sam siguren kakav mu e balgarskia ekvivalent. Napr., US dollar padna grubo kazano 10% spriamo evroto minalata godina. No inflaciata e ot poriadaka na 3%.

  9. Математик
    #26

    Какво значи увеличение 10%,това е увеличение от 1.01.2007,а не от 1.06,значи ,увеличението е 5%.Още веднаж 10% от 1.10.2007,това е увеличение 2,5% за годината или общо 7,5%,а не два пъти по10% с които ни проглушиха ушите,Масларова е тъпа и не знае да смята,само знае да бръщолеви,но Орешарски добре знае да смятя и манипулира общественото мнение.

  10. НАБЛЮДАТЕЛ
    #25

    1 - При олиото за една година постъпването е средно със 79%, а при брашното – с 56%.2 - С около 30-40% са се увеличили цените на млечните продукти, яйцата и ориза през декември тази година спрямо същия месец на миналата година3 - С 20-25% е поскъпването при лещата и фасула4 - Захарта и пилето са се търгували през декември тази година с 10-13% по-скъпо спрямо същия месец на миналата година,5 - От произведените у нас плодове и зеленчуци най-голямо поскъпване е регистрирано при зелето – 50% и картофите – 30%

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.