22 септември: Ден без автомобили в столичния център, ходете пеша

22 септември: Ден без автомобили в столичния център, ходете пеша

На 22 септември София се присъединява към традиционната вече за Европа инициатива Ден без автомобили в рамките на Европейската седмица на мобилността.

От 8:00 до 19:00 часа в петък центърът на града ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране – районът, ограничен между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Христо Ботев", бул. "Александър Стамболийски", бул. "Княз Александър Дондуков", ул. "Георги Сава Раковски", бул. "Цар Освободител", с изключение на граничните улици и булеварди.

Забраната изключва автомобилите, обслужващи мероприятието, както и колите на масовия градски транспорт и автомобили на сватбени тържества и на живущите.

Общината призовава гражданите и посетителите на София да използват градския транспорт за стигане до центъра, а в пешеходния периметъра да се разхождат пеша, да карат колело, ролери, тротинетка и да ползват градски транспорт.

За по-добро информиране на всички жители и посетители на центъра на София Центърът за градска мобилност е поставил информационни листовки на всички паркирали автомобили в синята зона.

До 23 септември мобилна станция ще извършва 24-часови измервания на въздуха, за да се отчете разликите в дните с активен автомобилен трафик и в почивните дни, включително и в деня без автомобили.

 Карта на района, затворен за автомобили 

източник: Център за градска мобилност

Споделяне

Още от България