24 хил. евро ще плати държавата по дела, спечелени от българи в Европейския съд

24 хил. евро ще плати държавата по дела, спечелени от българи в Европейския съд
България ще изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека и ще плати общо 24 хил. евро на шестима български граждани плюс съдебните разноски. Това бе решено на правителственото заседание в четвъртък.

Страната ни е била осъдена от шестима сънародници в съда в Страсбург за лишаване от конституционно признати права или за погазването им. Делата са "Тошев срещу България", "Бабичкин срещу България", "Йорданов срещу България", "Падалов срещу България", "Янакиев срещу България" и "Добрев срещу България".

В шестте дела, заведени в Европейския съд по различно време, казусите са сходни – задържане в ареста на заподозрян многократно над законния срок, протакане на дело над всякакви “разумни срокове”, тоест над 6 години, неправомерен обиск и лоши условия в арест, отказ от назначаване на служебен защитник, несъобразяване със законови разпоредби при вземане на съдебно решение.

Европейският съд се е произнесъл по делата и отсъдената присъда тече от 10 ноември миналата година. Българската държава има тримесечен срок, в който трябва да изплати обезщетенията на всеки от гражданите, които са в размер между 3600 и 1000 евро, и дължимите съдебни разноски. След този срок върху сумите се дължи лихва за всеки просрочен ден.  

Това са поредните дела, по които България е осъдена заради лошо съдопроизводство и погазване на човешките права при досъдебното производство. Решенията на Европейския съд са задължителни и не подлежат на обжалване.

Страната ни е на едно първите места сред европейските страни по брой на заведени дела в Страсбург спрямо населението на страната.

Споделяне

Още от България