Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

24% по-малко имоти са разпродадени от частни съдебни изпълнители през 2018 г.

Не е вярно, че хората масово губят жилищата си и остават на улицата, твърди камарата на ЧСИ

1 коментар
Георги Дичев

Все по-малко длъжници на банките стигат до частни съдебни изпълнители. Работата на ЧСИ като цяло намалява и за пръв път от 13 години насам през 2018 г. събраната сума е по-малка в сравнение с предходната година.

Това сочат резултатите в системата на ЧСИ през 2018 г., представени от председателя на Камарата на ЧСИ Георги Дичев в редовния тримесечен бюлетин на Асоциацията на банките в България. Публикацията идва на фона на внесените от омбудсмана Мая Манолова и от правосъдното министерство промени в Гражданския процесуален кодекс, свързани тъкмо със заповедното производство и с изпълнителните дела по отношение на длъжниците на банките и фирмите за кредити.

Продажбите на недвижими имоти от частни съдебни изпълнители през 2018 г. драстично са намалели - от 9200 през 2017 г. на 7000 през 2018 г., което е спад с 24%, отчита Дичев.

През 2018 г. всички въводи във владение, извършени от ЧСИ във всякакви имоти, включително парцели, земеделски земи, офиси, магазини, хотели и т. н., въз основа на съдебни решения по искове за собственост и за нарушено владение, както и след публична продан, общо за цялата страна са едва 1 120.

"Това ясно показва колко несъстоятелни и неверни са твърденията, които безотговорно се хвърлят в публичното пространство, че масово хората губели жилищата си и оставали на улицата", коментира Дичев.

Според статистиката на камарата през 2018 г. се отчита рекордно нисък брой на изпълнителните дела в полза на банки – 22 000 дела през 2018 г. спрямо 29 000 през 2017 г. Като дял само 10% от делата на ЧСИ вече са в полза на банки. 48% са в полза на търговци, 32% - в полза на държавата и общините, а останалите 10% са в полза на граждани.

За сравнение, в предходни години делът на банковите дела беше три пъти по-висок, отчита Камарата на ЧСИ.

В същото време събраната сума в полза на банките (410 млн. лв.) е малко под 50% от общо събраните от ЧСИ средства за годината.

През 2018 г. у нас са образуваните пред ЧСИ дела са 220 000, което е с 20 000 или 8% по-малко в сравнение с предходната година. Събраната от ЧСИ сума – 1.015 млрд. лв., за пръв път от 13 години намалява, посочва още Георги Дичев. За сравнение, през 2017 г. частните съдебни изпълнители са събрали 1.1 млрд. лв., а през 2016 г. - 1.03 млрд. лв.

През 2018г. в София са образувани 38 000 дела по-малко, което е намаление с 43% спрямо 2017 г. Това се дължи на промените в ГПК относно подсъдността - делата вече се образуват там, където е длъжникът, изтъква Георги Дичев.

По думите му, освен че делата намаляват, силно спада и материалният интерес по тях, като масовите вземания вече не са в хиляди, а в стотици левове.

Запазва се тенденцията държавата, общините и гражданите да търсят помощта на ЧСИ за събиране на своите вземания. Но е малко известен факт, че държавата и общините не
заплащат такси за събиране на своите публични вземания и всъщност по една трета от всички производства частните съдебни изпълнители финансират изпълнението, посочва Дичев.

"В резултат на гореизложеното, на промените в ГПК от 2017 г. и на поредното намаляване на таксите по изпълнението, канторите на ЧСИ изпитват сериозни затруднения и някои трудно покриват разходите си", коментира още Георги Дичев.

У нас работят 202 частни съдебни изпълнители и 182 държавни. Първите събират около 1 млрд. лв. годишно, а вторите – около 70 млн. лв.

Подадените жалби до Камарата на ЧСИ намаляват от 654 през 2017 г. на 530 за 2018 г., като предвид разширените права на длъжниците да обжалват действията на ЧСИ, пред съда жалбите се увеличават от 4 500 през 2017г. на 4 900 през 2018 г., отчита още камарата.

Според нейните данни сумата, възстановена от ЧСИ на български граждани през 2018 г., е рекордна - 190 млн. лв. На държавата и общините са върнати 123.5 млн. лв., на бизнеса – 285 млн. лв. Събраните издръжки за деца са на стойност 6 млн. лв., а събраните неизплатени заплати - 7 млн. лв. В полза на банки са събрани 410 млн. лв.

Георги Дичев коментира и промените в ГПК от 2017 г., които леко облекчиха положението на длъжниците, като разшириха възможността за обжалване.

"Анализът на промените в ГПК и закона за ЧСИ от 2017 г. сочи, че длъжниците вече са много добре защитени и масово упражняват правата си да оспорват оценки, да се позовават на несеквестируемост на доходи и имущество, да възразяват срещу прекомерност на обезпечителните мерки и на разноските по изпълнението, съответно, да обжалват пред съда действията, които смятат, че са неправилни", посочва Дичев.

"От друга страна, очевидно, кредиторите са притеснени и вместо по съдебен път, търсят алтернативни методи за събиране, поради което промените от 2017 г. в ГПК трябва да се надградят, като се даде още по-бърза и по-евтина защита на правата и на двете страни в изпълнителния процес чрез неговата електронизация – електронни търгове и запори, електронен достъп до държавните органи и общините, провеждането на доброволни продажби на имущество (въведени в ГПК през 2017 г.), които са изключително полезни и за кредиторите, и за длъжниците, защото им спестяват значителни съдебни разходи, време и загуби от натрупване на лихви и обезценка на имуществото", смята още шефът на камарата.

Той се обяви и за внасяне у нас на европейския опит при събирането на дългове до 5000 лв., който се базира на доброволни или извънсъдебни механизми.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    За да не се стига до отнемане на жилището на българите най-напред трябва да им стане ясно, че банката не подарява апартаменти, тя печели от сделката между двамата собственици. Банката е онази институция, която продава пари. Най-скъпата инвестиция през живота ни е жилището, после колата и накрая образованието на децата. Ако се пресметне колко незаети жилища има и колко хора в строителството ще останат без работа, ще стане ясно, че правителството трябва да осигури дългосрочна политика за посредничество. Не като през социализма, но с осигуряване на ниско лихвени заеми или с друг вид гаранции...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.