245 души са арестувани на опозиционните протести в Русия

Демонстрантите скандирали "Путин е крадец"

245 души са арестувани на опозиционните протести в Русия

Руската полиция е задържала при опозиционните протести 245 души, 146 от които в Москва, предаде Ройтерс, като се позова на независим мониторинг.

Министерството на вътрешните работи съобщи за 136 арестувани за участие в неразрешени акции, които опозиционери провели в центъра на столицата след съгласувания митинг-концерт в подкрепа на нерегистрирани кандидати за участие в изборите за местен парламент. Те са били задържани за различни правонарушения, каза пресслужбата на руското МВР, цитирана от ТАСС.

Близо 50 000 човека се включиха в Москва в най-голямата демонстрация на руската опозиция след връщането на Владимир Путин в Кремъл през 2012 г., отбелязва Франс прес.

Протестиращите поискаха свободни местни избори в Москва, след като властите отказаха да регистрират опозиционни и независими кандидати. За разлика от предишни подобни протести вчерашният бе разрешен.

Над 500 демонстранти, много от които младежи, обаче се насочиха към сградата на президентската администрация. Те скандираха "Путин е крадец", предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Най-малко 20 от тези демонстранти са били задържани от полицията, която е отцепила сградата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа