264 мерки за присъединяването ни към ЕС одобри правителството

Според министъра по евринтеграцията Меглена Кунева Министерският съвет е забавил много приемането на закона за обществените поръчки. По думите ѝ добре щяло да бъде, ако и законите за администрацията и държавните служители били приети по-рано. Законът за държавните служители бе приет от парламента вчера.

Кунева подчерта, че е направила всичко възможно да обясни на народните представители и колко е важно приемането и на закона за дискриминацията и на този за генно-мудифицираните организми.

По думите на министър Кунева дирекциите по евроинтеграция към отделните ведомства не винаги намирали общ език с останалите отдели. Евроинтеграцията не е работа само на една дирекция, заключи тя.

Планът, приет днес от правителството е за действията на страната ни за втората половина на годината в рамките на италианското председателство на ЕС, обясни Меглена Кунева. Мерките били групирани в две части. В едната са нормативните промени, които трябва да одобри парламента, Министерският съвет или министерствата, а във втората, свързани с административния капацитет за прилагане на европейското законодателство, каза Кунева.

Според плана до края на 2003 г. към Министерството на финансите трябва да бъде създадена служба за фискални разследвания. До декември също трябва да е изработен и приет законопроект за гарантиране на вземанията на работниците при насъстоятелност на работодателя, което е изискване по глава "Социална политика и заетост". Пак до края на годината трябва да са приети и измененията в закона за малките и средните предприятия.

В глава "Енергетика" до септември трябва да се приеме Наредба за етикетиране на битови уреди по отношение на консумацията на енергия.

Най-много нормативни актове -78 трябва да се приемат по глава "Свободно движение на стоки". Към тях спадат техническите изисквания към моторните превозни средства, включително и тракторите.

Планът предвижда още промени в закона за застраховането и Закона за хазарта, като и промени във Валутния закон. В документа са включени предложения за промени в Закона за движение по пътищата.

Споделяне

Още от България