30 лекари са заминали на работа в Европа само през март

30 лекари са заминали на работа в Европа само през март

През последния месец около 30 лекари са напуснали страната, за да работят в страни от ЕС. Това съобщи в четвъртък д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) по време на Четвъртата национална конференция "Етика в българското здравеопазване".

Това представлява около 0.1% от лекарите у нас. Според съсловната организация това е тревожен факт, тъй като досега тези случаи са били единични.

По думите на Кехайов през последните 16 години специалистите у нас са намалели с една пета и след десет години в страната ще има остър недостиг на висши медицински кадри. В България медиците са пет пъти по-малко, отколкото в Европейския съюз, допълни д-р Кехайов.

От началото на годината в Централната етичната комисия към съсловната организация са постъпили седем жалби, свързани с оплакванията на лекари от техни колеги, на пациенти от лекари и на медик, който се жалва от арогантното поведение на пациент.

Проф. Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания към БАН, подчерта, че  въпреки етичните норми в професията, у нас няма статистика за лекарските грешки.

Той даде за пример САЩ, където лекарски грешки се правят при 40% от всички случаи, а близо една пета от поставените диагнози не са правилни.

Според последните социологически проучвания здравеопазването е секторът с най-ниско доверие, коментира Марчела Абрашева, изпълнителен директор на “Галъп интернешънъл”.

65% от хората смятат, че положението в тази сфера е лошо и ще продължи да се влошава. Според анкетираните основните проблеми са корупцията (65%), качественото на медицинските услуги (45%) и нереалните цени на лекарствата (40%).

Дори двойно да се увеличат парите за здравеопазване, които държавата дава, доверието в системата едва ли ще се повиши. Хората по-скоро искат да има ясни и точни правила за работа, които да им гарантират качествени медицински услуги, посочи Абрашева.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?