Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

3000 лв. глоба на търговец за стока без маркировка

0 коментара

Глоба от 500 до 800 лева или имуществена санкция от 1000 до 3000 лева ще се налагат на търговци, които пускат на пазара продукти без маркировка или без декларация за съответствие. Това гласуваха във вторник депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за техническите изисквания към продуктите.

Досега имуществената санкция за това нарушение беше в размер от 500 до 1000 лева.

Имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева ще се налага при неспазване на задължението за съхраняване на техническото досие не по-малко от 10 години от последната дата на производство на продукта или при отказ за предоставяне на

органите за надзор на пазара на досието или декларацията за съответствие, записаха депутатите. Досега санкцията за това нарушение беше от 2000 до 10 000 лева.

Търговец, който предлага продукти без маркировка за съответствие, ще се наказва с глоба 250 лева или с имуществена санкция 500 лева. Липсата на декларация за съответствие на продуктите ще се наказва с глоба от 250 лева или с имуществена санкция 1000, приеха още депутатите.

Промените в закона предвиждат търговците да не могат да обжалват наказателни постановления, с които им е наложена глоба или имуществена санкция от 500 до 1000 лева включително.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.