Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

3000 лв. глоба за таксиметров шофьор, ако вози на цена над пределната

0 коментара

Общинските съвети ще определят таван на цените за таксиметров превоз на пътници в съответната община. Това бе записано окончателно с приети на второ четене в сряда промени в Закона за автомобилните превози. Цените ще се актуализират поне веднъж годишно.

В други разпоредби от измененията, които още не са гласувани, но бяха предложени едва сега, когато проектозаконът се гласува на второ четене, се предвижда санкция от 3000 лева за шофьор, който вози на по-високи цени.

Депутатите одобриха, че като таксита ще могат да се използват и леки автомобили с до седем места. Досега имаше ограничение до пет места.

Срещу този текст възрази депутатът от левицата и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев. Според него така такситата се превръщали в маршрутки. Тази разпоредба ще създаде хаос и няма да има ясно разграничение какво е основна автобусна линия, допълнителна линия, какво е такси и какво - "случаен превоз".

Свилен Крайчев от ГЕРБ отговори, че целта е да се облекчи ситуацията по курортите, когато често се налага такситата да превозват семейства с много багаж. Крайчев каза, че едно четиричленно семейство заедно с куфарите си трудно ще се побере в четири или петместна кола.

Парламентът реши още специализираните, случайните и превозите за собствена сметка на деца и ученици да се извършват от водачи, които имат най-малко 2 години професионален опит като водачи на автобус и са на възраст, не по-малка от 25 години.

Автобусите трябва да имат издадено удостоверение за преминат допълнителен преглед за проверка на оборудването им, предвиждат още текстовете в закона.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.