31 нови случаи на Африканска чума при дивите прасета

31 нови случаи на Африканска чума при дивите прасета

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила 31 положителни проби за Африканска чума по свинете при диви прасета в периода от 1 до 30 ноември. Това са резултатите от направени 3 479 проби за изпитване за вируса.

Най-много положителни случаи са установени в Ямбол – 19 случая; Хасково – 4; Видин – 3; Габрово – 2; Бургас, София-град и Стара Загора – по 1 случай.

Пробите за наличие на вируса на АЧС се изследват в лабораториите при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) - НРЛ "Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси", ИРЛ Стара Загора и ИРЛ Велико Търново.

Месото от дивите свине задължително се изследва и за трихинелоза. През ноември са констатирани 25 положителни проби от въведените 2 380.

61 проби са негодни за изследване, за което подателите им са уведомени.

Агенцията апелира към ловците за повишено внимание при вземане на проби за трихинелоза и напомня, че е количеството на материала и правилното му съхранение и транспортиране са от ключово значение за изпитването им.

БАБХ създаде и въведе в експлоатация Модул "Лов" в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС. Данните за пробите се въвеждат от ловците в Модул "Лов" в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?