333 афтършока след шока от 5.8 по Рихтер

Общо 333 вторични труса са регистрирани след земетресението от 22 май до 5.00 часа тази сутрин, съобщи Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичния институт на БАН, цитиран от агенция "Фокус". В този брой се включват и всички микроземетресения, които не се усещат от хората.

В Перник са усетени около 31 труса. Това са земетресения с магнитуд по-голям от 2-2,5 по скалата на Рихтер и по-чувствителните хора ги усещат.

В двата дни след силното земетресение са регистрирани общо четири труса с магнитуд 4 и повече. Тези земетресения са в състояние да покажат конструктивните дефекти по сградите.

"По-опасните земетресения от поредицата вторични трусове са само четири на брой. Последното беше тази нощ в 00.59 часа. То отново изкара Перник и Радомир на улицата", каза Ботев.

По думите му в сравнение с други сеизмични зони тук силните земетресения са доста по-малко на брой и сеизмолозите се надяват само след три-четири дни силно да намалеят и вече да станат изключение земетресенията, които ще се усещат от хората.

"До края на седмицата би трябвало вече този процес за по-силни земетресения да затихне, но ние ще регистрираме тези стотици микроземетресения в продължение още най-малко на месец. За хората обаче това не би трябвало да има съществено значение", заяви сеизмологът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?