Трусът в Перник ще струва на застрахователите около 10 млн. лв.

Около 10 млн. лева ще платят застрахователите за щетите от земетресението в София и Перник от 22 май, съобщиха представители на Асоциацията на българските застрахователи, цитирани от “Дарик”.

Данните са прогнозни, защото само 10 от общо 20 застрахователни компании са подали информация. Те са отчели 3100 щети за около 5 млн. лева, каза председателят на асоциацията Данчо Данчев.

“Евентуално можем да сметнем, че щетите биха били на двойна стойност, тъй като компаниите, които оперират на нашия пазар, са 20 в общо застраховане, които продават застраховка имущество, пожар и природни бедствия", каза Данчев. Това са щетите за сградите в София и Перник, но основно в Перник, уточни той.

Необходима е широка обществена дискусия за това дали застраховката срещу катастрофични рискове да бъде задължителна, смята организацията. Възможно е в рисковите райони на страната тя да излезе много скъпа, каза още Данчо Данев.

По-добър вариант е създаването на застрахователен пул за защита срещу катастрофични рискове. Той ще покрива щети основно от земетресения и пожари, като ситуацията с наводненията е по-сложна, обясни Константин Велев от Управителния съвет на Асоциацията на застрахователите.

“Например наводнението, което на практика помете село Бисер през февруари, въпреки че изглежда твърде апокалиптично като трагедия на хората, всъщност не е катастрофично събитие. Това е локално събитие, дори не можем да кажем, че е причинено от природно бедствие, а е причинено от недоброто поддържане на язовирите", каза Велев.

Застрахователната култура на българина е изчезнала напоследък, под въздействието на икономическата криза, смята още той. “Ние не трябва да си мислим, че и в бъдеще, ако се случват подобни събития, държавата винаги ще бъде насреща и ще дава пари, за да ни изгради отново домовете", каза експертът.

В селата и малките градчета в някои райони застраховат имуществото си много повече, отколкото в окръжните градове там, сочи статистиката.

Освен това не е ясно как държавата ще застрахова имуществото си – магистрали, мостове, тунели, които и сега нямат полица. От АБЗ коментираха, че има и обществени сгради без застраховки, и такива с договори за много малки суми. Застрахователите дадоха за пример такива в центъра на София, оценени за около 200-250 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?