34,3% вярват в двойно гражданство на премиера, сочи проучване

Премиерът Симеон Сакскобургготски има двойно гражданство - българско и испанско, смятат 34, 3 % от участвалите в експресно социологическо проучване на МВМД. Според 4,3 на сто от анкетираните министър-председателят има само испанско гражданство, а 36% са на мнение, че той притежава само българско гражданство.

555 души от цялата страна са анкетирани по телефона на 6 и 7 юни. Данните бяха огласени днес от правителствения говорител Димитър Цонев. Допитването е по поръчка на Министерския съвет.

На въпрос какво гражданство трябва да имат членовете на правителството, 73,5 % смятат, че министрите трябва да притежават само българско гражданство, а според 16,1 на сто конституцията трябва да се промени така, че за членове на кабинета да се избират и хора с двойно гражданство.

Запитани дали са съгласни с твърдението, че обществеността печели от разискването за гражданството на премиера, защото така истината излиза наяве - 43,6 % отговарят положително. С подобно твърдение не са съгласни 39,6 на сто от запитаните.

Според 73,3 на сто от запитаните този въпрос обслужва нечии политически или икономически интереси.

От проучването става ясно, че дискусията за гражданството, не е повлияла решително върху мнението на хората за премиера, обясни още Цонев. Според 39, 3 на сто от анкетираните гражданството на Симеон няма отношение към доверието им в него. За 19,6% доверието и преди и сега е било високо, а за 16,9 на сто - винаги е било ниско.

Последният въпрос в проучването е "Какво бихте казали за вашето отношение към медиите като цяло през последните на колко години?". Запитаните проявяват определено отношение към медиите, обобщи Димитър Цонев. 32,2 на сто отговарят, че доверието им е намаляло през последните години срещу 14,6%, които твърдят, че им вярват повече. Според 40,3 % с разискването на въпроси като гражданството на премиера медиите търсят скандали, за да спечелят аудитория, обяви още говорителят.

След въпрос колко струва изследването, Цонев обясни, че Министерският съвет има абонамент с МБМД, а сумата за телефонните проучвания е най-ниска.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?