Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

3500 са свободните места в армията

5 коментара
3500 са свободните места в армията

3500 са незапълнените щатове в Българската армия, съобщи зам.-началникът на Генералния щаб ген. Галимир Пехливанов във вторник. Той обясни, че най-остра е нуждата на кадри за механизираните поделения и военноморските сили. От военновъздушните сили пък си тръгвали летците.

Пехливанов припомни, че за да се повиши привлекателността на военната служба, от 1 януари ще бъдат увеличени заплатите на военните с 10%. Вече има предложение и парите за храна да бъдат увеличени от 30 на 60 лева месечно.

Заплатите на военните вече бяха вдигнати през юли. Оттогава военният министър Николай Цонев се хвали, че рапортите за напускане са намалели.

Полковниците от София - по поделенията

Ген. Пехливанов коментира, че при реализирането на интегрирания модел на военно министерство, при който ще се избегне дублирането на структури между политическото и професионалното ръководство на армията, няма да има уволнения.

"Ще има съкращения на щата на определени структури, а освободените бройки ще бъдат трансформирани в поделенията, бригадите и базите, където определено има нужда от повече офицери", обясни Пехливанов. По думите му не е страшно, ако двайсетина полковници и подполковници бъдат освободени от Генщаба и преминат на работа в бригадите и базите.

Реализирането на интегрирания модел е заложено в новия законопроект за отбрана, но среща съпротива от определени генералски кръгове, включително и около президента Георги Първанов.

Пехливанов обясни, че за сегашното ръководство на Генщаба не е "страшно" сливането на МО и Генщаба, въпросът е това да бъде направено по работещ модел.

Изпращаме още военнослужещи в Афганистан

Пехливанов посочи още, че разширено участие в мисии може да се очаква както за Афганистан, така и за Косово, но всичко е въпрос на покана и на експертна оценка. САЩ вече призоваха страните от НАТО да увеличат участието си в Афганистан, но досега няма официално искане към България.

Той обясни още, че освободените средства от прекратяването на участието ни в мисията в Ирак ще се използват за разширение на мисиите и за подобряване на екипировката на подразделенията зад граница. Вече е закупено допълнително техническо оборудване за контингента ни, който охранява летището в Кандахар, Афганистан.

И за следващата година парите от бюджета за мисии няма да са по-малко от миналогодишните - 90 млн. лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. uvenen
    #7

    da se gotvi za voina s rusia, bombardirovki nad moskva i desant v sochi! i raztrel na lainianite savetski generali.

  2. Да!
    #5

    Нищо не става от тях.

  3. войник на съдбата
    #4

    9-ти септмври 1944г еба мамата на Българската армия защото допреди тази дата и няколко години след нея е имало истински кадри които нямат нищо обжщо със скръбта и простите гъби които се мислят че са войници.

  4. Лейтенанат
    #2

    Дебелосерци..........

  5. така
    #1

    вместо да търкат бюрата в София срещу солидна заплата, да заживеят суров войнишки живот,както правят колегите им от НАТО.Така родина не се защитава,а се подяжда.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.