Според анализ на УниКредит

370 млн. лева са изхарчени по празниците

Сн. БГНЕС

Покупки за 370 млн. лв. са направени у нас през празничния декември, показва анализ на УниКредит Булбанк. Според данните на банката потребителите са отделили с близо 20% повече средства за подаръци и храна спрямо края на 2013 г.

Най-често за празниците хората са пазарували бяла и черна техника и дрехи. Анализът на УниКредит Булбанк показва, че след магазините за дрехи и тези за електроника, най-много плащания на ПОС терминали са направени в супермаркети, магазини за мебели, бензиностанции, хотели и ресторанти.

Плащанията с карти на банката през декември са за 81 млн. лв., което е с 33% повече спрямо същия месец на 2013 г. Чрез ПОС терминали са направени 1 млн. транзакции. "Данните потвърждават тенденцията за ръст на плащанията на стоки и услуги с карти", обясниха от УниКредит. Има и ръст от 22% при покупките от електронни магазини спрямо година по-рано.

От банката отчитат, че нарастването при тегленето на пари в брой е значително по-слабо. "Една от основните причини все повече плащания да се правят на ПОС терминали е бързото навлизане на безконтактните разплащания", коментираха от УниКредит.

Споделяне

Още от Бизнес