39 депутати поискаха от ВСС оставката на Филчев

39 депутати, главно от парламентарните групи на ОДС и Народен съюз, подкрепиха подписката за оставката на главния прокурор Никола Филчев. В подписката, изпратена в неделя до председателя на Висшия съдебен съвет (ВСС) и министър на правосъдието Антон Станков, се настоява ВСС да разгледа поведението на главния прокурор и да го освободи от поста заради рушене на авторитета на съдебната власт.

Това съобщиха в неделя депутатите Димитър Игнатов от ОДС и Пламен Кенаров от Народен съюз. В петък двамата обявиха в пленарна зала, че Никола Филчев си е позволил да използва вулгарен език спрямо тях в разговори по телефона. Причината е проверката на двамата депутати дали прокуратурата се е задействала по сигнала на временната парламентарна комисия за проекта за строеж на нова педиатрична болница в София. Комисията установи нарушения от страна на правителството в ущърб на държавния интерес.

В искането за отстраняване на Филчев е записано, че си е позволил да използва "недопустимо вулгарен език спрямо народните представители". В петък д-р Димитър Игнатов заяви, че обвинител №1 му се обадил по телефона и го напсувал на майка. Колегата му от Народен съюз Пламен Кенаров пък каза, че главният прокурор търсил и него в стаята на Народен съюз и крещейки, го наричал "подлец".

В тази връзка настояваме Висшият съдебен съвет да разгледа недопустимото поведение на главния прокурор Никола Филчев и заради рушене на авторитета на съдебната власт той да бъде предложен за освобождаване от заеманата длъжност с Указ на президента, пише още в искането.

За да се стигне до разглеждане на въпроса с Никола Филчев във Висшия съдебен съвет, правосъдният министър трябва да внесе искането там. След това съветът трябва да насрочи дата за обсъждане. Ако бъде взето решение, че Филчев наистина е уронил авторитета на Темида, магистратите от ВСС имат право да изпратят предложение за освобождаване на главния прокурор до президента. Само той може да реши дали да издаде указ, с който да освободи Никола Филчев от длъжност.

В случай, че ВСС не реагира, ОДС смята да използва парламентарния контрол и да попита Станков за причините за тази пасивност.

Преди време, при пореден скандал с главния прокурор предишният ВСС предложи на Никола Филчев да подаде сам оставката си, но това не се случи.

Само един депутат от СДС се осмели да се подпише, БСП, НДСВ, ДПС и Новото време пасуват

Димитър Игнатов ще съди Никола Филчев като гражданин за обида, тъй като имунитетът на главния прокурор се отнася само до дейността му като магистрат, а срещу него може да се заведе гражданско дело. Игнатов смята, че мълчанието от страна на главния прокурор по разкриването на далаверата около педиатричната болница е съвсем тенденциозно.

Сред подписалите се депутати има един народен представители от СДС - Николай Николов, политическия секретар на ССД Диляна Грозданова, която е депутат от НДСВ, както и двама независими - Осман Октай и Надка Пангарова.

Нито един от другите депутати от НДСВ не се е подписал, както и никой от БСП, Новото време и ДПС.

Пламен Кенаров съобщи, че в разговор Петър Мутафчиев от левицата е заявил, че е склонен да подкрепи едно порицаване на главния прокурор, но не и искането за оставка. Кенаров възнамерява да говори индивидуално с друг депутат от левицата - Татяна Дончева и да ѝ предложи да се присъедини, тъй като според него тя имала различна от БСП гражданска позиция и отношение към Филчев.

Филчев създаде коалиция прецедент - между Костов и Софиянски, коментира в неделя лидерът на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски по повод писмото.

В събота бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов заяви, че чрез завеждането и протакането на процеси прокуратурата изнудва държавните институции и парламентарните сили и се опитва да влияе върху политическите законодателни решения. Като примери в това отношение Костов посочи делото срещу председателя на парламента Огнян Герджиков от НДСВ за Агробизнесбанк, проверките срещу мъжа на лидера на СДС Надежда Михайлова, проверки срещу лидера на Новото време Емил Кошлуков, както и срещу зам.председателят на БСП Румен Петков.

Прокуратурата е разширила до такава степен своята власт, че действа като политическо тяло и се включва в политическия дебат на определена страна, заяви днес Костов в предаването на БТВ "В десетката". Той определи последните акции на обвинителите срещу него като реакция на предложенията на ДСБ за конституционни промени, които да извадят следствието и прокуратурата от съдебната власт и да ги поставят под контрола на парламента и изпълнителната власт - следствието към МВР, а прокуратурата - към министерството на правосъдието.

Структурата на прокуратурата не трябва да остава такава, каквато е в момента. Прокурорите трябва да бъдат държавни служители със специален статут, който да им дава свобода на действие, но и гаранция, че при нарушения срещу тях могат да се предприемат сурови административни наказания, коментира Костов.

Той посочи още, че предложенията на ДСБ не са отговор на атаките на прокуратурата срещу него, а доразвитие на 24-те идеи за промени в конституцията, лансирани от неразцепилото се СДС още през 2002 година.

Първанов се скара на посланиците на САЩ и ЕС заради критиките им към Филчев

"Аз бих препоръчал на посланиците да не отиват по-далеч от там, където са стигнали техните правителства, от там, където е стигнала Европейската комисия например". С тези думи в събота пред Дарик радио президентът Георги Първанов "удари рамо" на главния прокурор Никола Филчев, който бе разкритикуван остро от американския посланик Джеймс Пардю, холандската посланичка Ханриета ван Линден, чиято страна председателства ЕС, както и от германския дипломат Харалд Киндерман.

Иван Григоров се извини на Костов за Филчев

Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров обяви за несправедливо "насаденото" в обществото мнение, че главният прокурор Никола Филчев е назначен от правителството на Иван Костов. "Когато през 1997 г. се правеше екипът на Министерството на правосъдието, аз лично предложих на Йордан Соколов и Васил Гоцев и защитих пред Костов кандидатурата на Никола Филчев, защото беше скромен, изпълнителен и добър юрист. Гоцев и Соколов дори не го познаваха, г-н Костов пък съвсем, така че тласъкът за избирането на Никола Филчев го дадох аз", заяви Григоров. В предаването "Неделя 150" на БНР той се извини на Соколов, Гоцев, както и на Иван Костов и неговото семейство. "Вината е моя. Аз се извинявам на тези хора, на Гоцев, на Соколов, на Костов, особено на семейството на Костов за тези неща, които са функция на моето недобро преценяване!"

Според държавния глава, насочените главно към прокуратурата критики на западните посланици са "едностранчива теза". Има проблеми в прокуратурата, има проблеми в следствието, има проблеми в цялата съдебна система, заяви Първанов.

Ден по-късно обаче баронеса ван Линден повтори, че думите на колегата ѝ Джеймс Пардю, както и нейното мнение и това на германския посланик не само не се отклоняват от официалните позиции на страните им, но и не са нищо ново като послание. Няма нищо ново в изказванията ни, тъй като съдебната реформа в България още не е осъществена, а тя е условие за присъединяването ви към ЕС и ако то не бъде изпълнено, има възможност България да забави членството си, заяви в предаването "В десетката" на БТВ Ханриета ван Линден.

Според президента Георги Първанов, заради българската народопсихология острите външни критики могат да предизвикат обратния ефект.

България иска да стане член на ЕС и останалите страни от този клуб трябва да са сигурни, че и вие играете по правилата, че имате прозрачна и ефективна съдебна система с възможности за контрол, смята обаче посланикът на Холандия.

В събота Първанов каза, че България добре е "прочела" препоръките на европейските и другите партньори за дълбока реформа в съдебната система, "но оттам нататък самата рецепта как да се проведе самата реформа мисля, че е дело, първо, на специалистите, на хората от съдебната власт, и второ - на политиците, които ще трябва да я реализират. Не бих препоръчал, отново повтарям, на дипломатите да дават рецепти за това как да става".

Посланик Ханриета ван Линден също потвърди, че ЕС посочва слабите места в съдебната система в България - основно досъдебното производство, но България трябва да каже как да си оправи системата. "От вас зависи как ще намерите разумния подход за контрол, за да работи добре съдебната система, той като това е в името не на ЕС, а на българските граждани и на бизнеса", заяви посланикът на кралство Холандия. Дискусията се повдигна с идеята да ви се помогне, а не да се намесваме във вътрешните ви работи, добави тя.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: