Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

3D визуализация за новите градски проекти с еврофинансиране

Близо 6 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в градските територии в новия програмен период

0 коментара
Деница Николова пред форума, сн. МРРБ

Бъдещите проекти за градско развитие, които ще се реализират в периода 2021 - 2027 г., ще бъдат предварително представяни чрез 3D визуализация или макет. Така всеки един ще може да разбере как ще изглежда инвестицията след нейната реализация. Целта е да се постигне по-добро планиране. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която откри конференцията "Knowledge City 2020 – Градове на бъдещето".

За да получи европейско финансиране един проект, ще се изисква той да се визуализира без да е пропуснат нито един детайл - озеленяване, предвиденото строителство, отделните елементи на съпътстващата инфраструктура, каза Николова.

"Това трябва да е видимо за хората, а чрез широки обществени обсъждания да се постигат най-добрите решения за градовете", допълни тя.

Според нея в този етап от подготовката на проекта трябва да се нанасят и евентуалните промени, ако се налагат, а не в хода на реализация.

По думите ѝ това изискване, заедно с качеството и контрола, трябва да залегнат в съвременното градоустройство и планиране.

За тази цел в следващия програмен период времето за подготовка и структуриране на проектите ще бъде водещ акцент, а самото изпълнение на строително-ремонтните дейности ще е финалната стъпка.

"Ние ще имаме период от около поне една година, в която ще трябва да структурираме правилно нашите идеи, които да можем да изпълним в хода на реализацията на проекта. Подготовката ще бъде изключително важна и ще концентрираме усилията върху правилното планиране", каза Николова.

От 2007 г. досега в модернизирането на българските градове са инвестирани над 5.6 млрд. лв. само по линия на оперативните програми за регионално развитие и трансгранично сътрудничество, каза Николова.

През следващите години страната ни ще използва инвестициите за постигане на балансирано регионално развитие, включвайки икономическите оператори и публичния сектор, с фокус върху съхраняването и развитието на човешкия капитал, допълни тя.

Николова посочи, че така се отчита, че може да бъде постигнато цялостното икономическо развитие на страната и спирането на процесите на обезлюдяване в малките населени места.

В момента над 70% от населението на страната е фокусирано в големите градове, което поражда друг тип проблеми, чието решаване също изисква инвестиции.

"Стремим се да подобряваме качеството на живот в най-големите градове като фокусираме усилия за внедряване на по-високи технологични решения, увеличаване на дигитализацията и е-управлението на публични услуги, екологични решения - зелена мобилност, интелигентно управление на градоустройството", каза Николова.

Новата оперативна програма за развитие на регионите предвижда 10-те най-големи градски общини, които ще бъдат центрове на растеж, да изпълняват интегрирани мерки.

"Бъдещето е в изпълнението на интегрирани мерки за комплексно решаване на проблемите на конкретна територия. Регионалната политика ще разглежда територията като цяло, а не само с изпълнение на секторни мерки, защото така не постигаме желания ръст на икономическото развитие. Ще изработим механизъм и модел на принципа "отдолу - нагоре" за идеи, които да се финансират от европейските програми. Всеки ще има място в посоката за стратегическо идентифициране на проект – всеки може да е участник и/или партньор в процеса", каза Николова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.