40 дка нефтен разлив замърси морето край Тюленово

Сондаж причини изтичане на нефт в морето, северно от шабленското село Тюленово. Разливът с площ около 40 дка е бил констатиран на 12 февруари от охранители на Районната инспекция по околната среда и водите, Варна. Това предаде БТА в понеделник, цитирайки "Басейнова дирекция за Черноморски район".

Проверка на мястото на разлива установила, че източникът на замърсяването е сондаж и цистерна в местността "Паметника", на 10-15 метра от брега на морето. Върху морската повърхност, по протежение на брега се е образувало нефтено петно с дължина 1600 метра и ширина 20-30 метра, или с площ около 40 декара. По експертна преценка са изтекли 3-4 тона нефт.

Втори ден работим за отстраняване на замърсяването, каза Павел Германов, ръководител на шабленския участък на "Предприятието за добив на нефт и газ" АД. Той добави, че е прекратено изтичането на нефт, изгребани и изнесени са замърсените количества земя. Петролното петно е третирано с дисперсант, който разяжда нефта, почистени са скалите.

Ръководителят на участъка каза, че вероятната причина за замърсяването са злоумишлени действия - кражба на нефт или саботаж. За това свидетелствали обгорените съоръжения, откъдето е тръгнал разливът. От РИОСВ-Варна посочват като възможна причина и ниските температури.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?