40% от шофьорите нямат "Гражданска отговорност"

40% от българските шофьори не са сключили задължителната застраховка "Гражданска отговорност", съобщи във вторник Крум Крумов, директор на дирекция "Проверка и финансов надзор" в управление "Застрахователен надзор" на Комисията за финансов надзор (КФН), цитиран от информационния сайт INSURANCE.BG.

Около 60% от сключените застраховки са за период от три месеца, допълни той. Официалните данни ще бъдат готови до края на март и оповестени до средата на април. Информацията обаче няма да бъде много точна, защото няма информативно-отчетна система, каза още Крум Крумов.

Да се надяваме, че със стартирането на системата за обмен на информацията между МВР, Гаранционния фонд и застрахователите нещата ще се урегулират, посочи експертът.

Между 55 и 65% от водачите обикновено сключват "Гражданска отговорност", сочи статистиката през годините. Един от големите проблеми при отчитането на ръста на застраховане е регистрацията на автомобилите и свалянето от отчет на негодните за движение моторни превозни средства, смятат застрахователите.

Споделяне

Още от Бизнес