453 лв. стигна средната заплата в бюджетния сектор, в частния е с 28 лв. по-ниска

Средната бюджетна заплата стигна 473 лв. през септември, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), огласени в петък. Спрямо януари заплатите на работещите в държавния сектор са се увеличили с близо 18%. Тогава средното възнаграждение е било 395 лв.

Частният сектор е плащал по-малко от държавния на заетите в него – средната заплата през септември там е била 425 лв., показват официалните данни. НСИ не може да остойности „сивото” заплащане в частните фирми, затова показателят за заплатите вероятно не отразява реалното положение с доходите в сектора.

За страната заплатите по трудови договори през септември са били средно 434 лв.

Най-високите възнаграждения се дават в производството на кокс, нефтопродукти и ядрената енергетика – през септември средното възнаграждение там е било 1275 лв. В производството на електроенергия заплатата средно е 792 лв., а в сектора на финансовите услуги 948 лв.

Средните заплати в образованието през септември са били 467 лв., в здравеопазването – 453 лв. Тук се включват както възнагражденията за учителския, съответно лекарския персонал, така и за помощните дейности. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?