456 случая на остър респираторен синдром регистрирани в 13 страни

456 случая на остър респираторен синдром с развитие на атипична пневмония са регистрирани до 24 март в 13 страни, сочат данни на Световната здравна организация, съобщиха от министерството на здравеопазването. Следствие на заболяването са починали 17 души.

Най-засегнати са страните в Югоизточна Азия. В Хонконг има 260 случая с 10 починали, 58 са регистрираните случаи във Виетнам с четири починали и Канада - с 11 регистрирани случаи и трима починали.

Резултатите от изследванията на учени от различни страни показват, че най-вероятно става дума за метапневмовирус от групата на парамиксовирусите или коронавирусите. Разработен е вариант за диагностика, информираха от здравното ведомство.

Оттам съобщиха още, че екип от експерти на Световната здравна организация е в Южен Китай, за да проучи възможната връзка между сегашните случаи на остър респираторен синдром и възникналите през ноември миналата година в провинция Гуандонг епидемични взривове от атипична пневмония. Съществуващите до момента данни показват нисък риск от заразяване при обикновен контакт. Основно заразените са сред медицински работници и студенти по медицина, казаха от здравното министерство.

Според експертите обаче няма основание да се въведат забрани за пътуване, включително и в засегнатите страни. До момента няма потвърден случай на предаване на заразата в самолет.

Българското министерство на здравеопазването поддържа постоянна връзка със Световната здравна организация. В България няма регистриран случаи на остър респираторен синдром.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?