50 000 диабетици вече ще си доплащат инсулините

След 10-ти февруари пациентите ще трябва да доплащат за инсулините на датската компания "Ново Нордиск", обявиха в сряда от компанията. Доплащането ще е в размер на близо левче за пълнител, който според разчетите на компанията е достатъчен за една седмица. С това казусът, който възникна с прилагането на позитивния лекарствен списък на 1 юни миналата година, намира своето трайно решение.

Около 50 000 диабетици използват два от инсулините на датската компания.

През лятото хаоса, който забърка бившето ръководство на здравното министерство, за малко не доведе до изчезването на инсулините от българския пазар.

Тогава датската фирма отказа да работи със здравната каса, защото определената в позитивния списък цена на продуктите ѝ се оказа твърде ниска. Това се дължеше на факта, че за лекарствата, покривани 100% от НЗОК, каквито са инсулините на "Ново Нордиск", има вътрешно и външно рефериране. Цените им трябваше да са веднъж най-ниските от осем референтни държави в Европа и втори път - най-ниските в съответната фармакологична група. Поради това се получи разлика между регистрираната им цена и референтната стойност за групата, заплащана от НЗОК.

В същото време пациентите нямаха право да доплащат разликата. За да не се допусне инсулинова криза беше постигнато споразумение между министерството и фирмата, която склони да покрива разликата в цените за своя сметка под формата на дарение. Междувременно пък беше разрешено доплащането от страна на пациентите.

Още на 1 декември миналата година "Ново Нордиск" обяви, че спира да доплаща разликата, но тогава отново бе постигнат временен компромис със здравното министерство.

Сега обаче е взето окончателното решение, че разликата от 96 стотинки за пълнител ще бъде за сметка на пациентите. Тези, които не желаят или не могат да си позволят да доплащат, трябва да преминат на други инсулини.

От здравната каса смятат, че разликата може да бъде поемана от пациентите и тя е нищожна.

Зам.-директорът на НЗОК по лекарствената дейност д-р Албена Златарева съобщи, че през януари касата вече е в преразход от 7 млн. лева за лекарства. Бюджетът на касата за медикаменти тази година бе намален от 330 млн. на 320 млн. лева. "Максималният разход, който касата може да си позволи на месец, е 26 милиона лева, а през януари са изразходвани 33 милиона лева", посочи Златарева.

През миналата година за инсулини НЗОК е изразходвала между 19 и 20 процента от целия си бюджет за лекарствата.

Споделяне

Още по темата

Още от България