50 хиляди апелират с подписки властта за по-добри екозакони

Призиви за подобряване на законодателството в областта на околната среда и спасяване на парковете и защитените територии от строежи, внесоха в парламента, Министерски съвет и в прокуратурата представители на 14 природозащитни организации. Под две подписки - "За да остане природа в България" и "За спасяването на българското Черноморие", зад които застават 50 хиляди души, бяха връчени на властта под съпровода на кукерско шествие, гонещо символично злите духовете от природата ни.

Събирането на подписките е било провокирано от посочват незаконни строежи в Природен парк "Странджа", премахнатия статут на защитената територия "Камчийски пясъци", изграждането на екологичната мрежа "Натура 2000" и неконтролирания строеж на малки ВЕЦ по най-красивите български реки.

Освен за по-добри екозакони, природозащитниците настояват за спасяване от застрояване на Камчийски пясъци, нос Калиакра и в националните паркове. Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" определи като недопустимо отнемането на статута на защитена територия на Камчийски пясъци заради инвеститорски интерес и най-запазеният плаж по българското Черноморие да бъде продаден за строеж на хотели и инфраструктура.

Одобрените строежи и поставянето на вятърни генератори на нос "Калиакра" ще унищожат ландшафта и биологичното разнообрание, и ще намалят естетическата стойност и туристическата атрактивност на тази територия, коментира Цветков.

Природозащитниците се срещнаха с председателя на Народното събрание Георги Пирински, шефа на парламентарната комисия по околна среда и води Георги Божинов и заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?