500 хил. туристи дневно пристигат в Берлин за световното по футбол

В дните на Световното първенство по футбол в Берлин пристигат ежедневно до 500 000 туристи и фенове, всеки от които харчат близо 200 евро на ден, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. По предварителни данни приходите на Берлин по време на Мондиала достигат 50 млн. евро дневно.

Търговците от централния градски площад “Александерплац” и улица “Унтер ден линден” твърдят, че в дните на първенството обемът на тяхната търговия е надхвърлил годишния им оборот. Доволни от нарастващия брой посетители на Берлин са и ресторантите с немска кухня в историческия квартал “Николайфиртел” в центъра на града.

Във възторг от приходите си са и собствениците на търговски пунктове на т. н. "футболна миля" - превърнатата в търговска зона улица "17 юни"  с дължина 2 км, на която се предлагат бира, барбекю и наденички. Само по време на мача

Германия - Еквадор там са се събрали 700 000 души. Туристите вече са изпили 3 млн. литра бира и са изяли 1 млн. от прочутите германски наденички.

Според председателя на Организационния комитет на Мондиал 2006 Франц Бекенбауер първенството ще донесе на германския бизнес около 10 млрд евро печалба.

Допитване на Обединението на търговско-промишлените палати на ФРГ сред 20 000 компании сочи, че всяка шеста германска фирма очаква нарастване на печалбата си в дните на Мондиала.

Споделяне

Още от Свят