Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

5000 американски военни ще бъдат разположени в бази в Румъния и България

69 коментара

Около 5000 американски военнослужещи ще бъдат разположени в няколко военни обекта в България и Румъния следващата година в рамките на плана на Пентагона за създаване на нови, мобилни бази в Източна Европа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският заместник-посланик в София Джефри Левийн съобщи за АП, че военнослужещите ще бъдат разположени в съвместни военни бази в двете страни - 2700 в България и около 2300 в Румъния. Общото командване на всички военнослужащи ще бъде в северната ни съседка.

Говорителят на външно министерство Димитър Цанчев каза пред Mediapool, че ведомството му няма коментар и ако искаме повече информация, да се обърнем към посолството на САЩ в София.

Новината вероятно ще изненада мнозина в София, която все още не е приключила преговорите със САЩ за изграждане на съвместните военно-технически съоръжения. Преговорите с Румъния приключиха безпроблемно миналата седмица.

Съвместните военни съоръжения в България ще бъдат военновъздушната база "Безмер" и полигонът "Ново село". Те са били избрани заради удобното си местоположение близо до пристанищния град Бургас, казва дипломатът пред АП.

Левийн обясни, че военнослужещите ще бъдат разполагани в базите на ротационен принцип за около шест месеца. През този период те вероятно ще влизат и излизат от България два или три пъти. Акцентът в тренировките ще бъде поставен върху разполагането на военните части.

"Ако в България има голямо учение и нещо се случи и на нас ни е нужно да изпратим хора директно от тук до някоя точка в света, ние ще търсим възможност да ги изпратим", посочи Левийн.

Асошиейтед прес припомня, че България, която се присъедини миналата година към НАТО и е твърд съюзник на Съединените щати във войната им срещу тероризма, се надява военното сътрудничество с Вашингтон да повиши сигурността ѝ и да привлече чуждестранни инвестиции.

Левийн също изрази надежда американското военно присъствие да допринесе за постигането на тези цели. Той отбеляза, че от 1989 г. Съединените щати са предоставили на България военна помощ на стойност 100 млн. долара и икономическа в размер на около 0,5 млрд. долара.  

През почивните дни румънският президент Траян Бъсеску обяви, че Румъния и САЩ са приключили преговорите за разполагането на американски военни бази в страната.

Той уточни, че Румъния се е съгласила да приеме на своя територия няколко американски военни бази в райони в близост до Черно море.

Бъсеску посочи три възможни района в близост до Черно море, където може да бъдат разположени американски военни съоръжения, в това число военновъздушна и тренировъчна база.

Според Дойче прессе, цитирана от БТА, най-вероятни места за разполагане на базите в Румъния са Констанца, Бадабаг (близо до делтата на Дунав) и Фетещи (около 200 км източно от Букурещ).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

69 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. STEFAN D-r D TCHOLAKOV-SVERIGE
    #72

    СМЪРТ ЗА САЩ И ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪГАРИЯ !РЕФЕРЕНДУМ ЗА БАЗИТЕ НА САЩ ИЛИ ТЕРОР СЕРЩУ ЧУЖДИТЕ ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ !СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВШВЕЦИЯ

  2. RAD
    #71

    Чудесно е,че такива като Вас наистина вече нямат нищо общо с българската армия.Това е много радостно,защото именно заради такива "активисти" и запасчии не можеше да се модернизира,каквото и да било в българската армия.Само се ядеше,пиеше и крадеше на гърба на хората в останалите сфери.Дано сега реалностите изпратят и други такива далеч,далеч от България,за да може най-сетне да имаме ефективни въоръжени сили.А като гледам начина Ви на изразяване допускам,че "дисертацията",Ви е на тема "чепове".Продължавайте

  3. ТУПАН
    #70

    АЙ сиктир

  4. RAD
    #69

    За съжаление много надъхани хард лайнери,които са най-вече про-американски, а не про-български и европейски настроени си присвояват правото да имат най-правилния поглед при анализирането на новиниата с разполагането на американски войници в България.Ясно е,че такива хора рядко имат силни аргументи в подкрепа на тезите си (които иначе са не лоши за защитаване) и затова се започва със здраво употребяване на термини като "комунисти","товарищи" и т.н. За всички мислещи хора е ясно,че разполагането на

  5. дали?
    #67

    приеме България в своите редици, а не обратното, както се пробваш да лъжеш - точно българското правителство, а не СССР са отхвърляли това искане. Името е "ГрИшУ" , а не "Грыша" - поне не се пробвай да пишеш като не знаеш - изглеждаш много глупаво (пробва ли да го чуеш как звучи тази глупост?).

  6. Стамбо
    #66

    Основният псевдоаргумент на Вашите началници, кумири и съмишленици "как тъй през Варшавския договор у нас нямаше СССР- войски, пък сега- б-а-ах маа-аму на НАТО", е просто жалък и глупав. През Варшавския договор у нас нямаше СССР- войски, защото НРБ се управляваше от най-продажна шайка СССР- агенти с български имена. Впрочем някои и така не можаха да научат българския-помните таварища премьера Грыша Филипова! Тази шайка беше несравнима по слугарството си към Кремъл и по жестокостта си към собствения

  7. минаващ
    #65

    1. Колко руски войници имаше в НРБ като бяхме във Варшавския договор, че забравих. Има ли някой, който да ми припомни?2."VELIK E SSSR" -не се пише "opasnost", дори и на латиница ако е на Кирилица се пише "опасТност", а на латиница - "opasTnost"3. "Чичо Сам" Стай си там, като ти е добре. Ти си си за там. Жив и здрав бъди и там да си завършиш успешно преминалия си живот. Радвам се за теб. Има фраза една "Щастлив като глупак". Надявам се да не си стигнал тавана на щастието си, да имаш още неща за постигане,

  8. СССР
    #64

    Почему осрались умопомрачительно без война, без ничего?

  9. Чичо Сам
    #63

    Честито, българи!Като офицер от запаса на славната Българската Армия съм горд, че семето, което посяхме през деветдесетте вече покълна!! Щатското военно присъствие в България е на път да стане факт! Сега това за мен е минало, защото си соля ташаците в Атлантическия Океан, който се вижда през прозореца на луксозния ми офис в Александрия, Вирджиния. Чупих се навреме от армията, за да не изпадна в неловкото положение да ме главнокомандват георгий първанов и червенко марин. Дисертацията ми беше за разни

  10. Идея за България
    #62

    Добре дошли в сайта на Движението за реална демокрация в България! www.ideazabulgaria.orgЗапознайте се с нашата нашата идеология и програма за внедряване на реалната демокрация в държавното управление и предложение за създаване на Партия, обединяваща българите в родината с българската емиграция!Присъединете се към нас!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.