56 общини имат сериозни проблеми с дълга

В някои кметства плащанията по дълга надхвърлят с 200% собствените им приходи

56 общини имат сериозни проблеми с дълга

56 от общо 265 общини у нас са в затруднено финансово положение заради високи плащания по дълга си, ниски приходи и слаб контрол, съобщиха във вторник от Сметната палата.
Това е направила одит на управлението на общинския дълг през 2014 г.

В 43 общини у нас през 2014 г. общинският дълг е увеличен с повече от 50% спрямо предходната година, като в 35 от тях ръстът е над 100%.

При 12 общини увеличението е с над 500% - Камено, Карнобат, Суворово, Роман, Асеновград, Раковски, Родопи, Сопот, Две могили, Костинброд, Маджарово и Тунджа.

"Значителното нарастване на общинския дълг в тези общини е предпоставка за влошаване на финансовото им състояние в средносрочен аспект", отчитат от палатата.

През 2014 г. общо 183 общини са имали финансови задължения, а 82 не са имали дългове.

Съотношението между плащанията по дълга и собствените приходи за периода 2015-2017 г. е над 30% при 56 общини, сочи още одитът. Подобни високи стойности са предпоставка за формиране на дефицит в общинския бюджет.

При 14 общини съотношението плащания по дълга/собствени приходи е над 100%, което значи, че съответните общини имат сериозни финансови проблеми, пише още в одита.

През 2015 г. броят на общините с високо съотношение (над 30%) на плащанията по дълга към собствените приходи е намалял до 35, но при три от тях – Малко Търново, Бобов дол и Никопол, процентът е надминавал 200%.

През 2016 г. в 16 общини се очаква съотношението плащания по дълга към собствените приходи да бъде по-голямо от 30%, като при две общини - Айтос и Гулянци, това съотношение е над 200%.

Причините за нарушеното съотношение между плащанията по общинския дълг и собствените приходи при много общини са незаконосъобразни решения, неправилно планиране на приходите, ниска събираемост и неефективен контрол, посочва Сметната палата.

Заради тежкото финансово състояние на част от общините по идея на финансовия министър Владислав Горанов от средата на 2016 г. е в сила законова процедура за оздравяване на закъсали финансово общини. В процедурата бяха включени 36 общини, но по данни на финансовото министерство към края на 2016 г. нито една от тях няма одобрен план за финансово оздравяване и съответно – на никоя от тях не е предоставен безлихвен заем от държавния бюджет.

По последни данни просрочените задължения на местната власт са на стойност 194 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес