5G-иноватори ще внедряват облачна свързаност в индустриите

Автономно шофиране, развитие на интелигентни градове, болници и медии са във фокуса на пилотните проекти

5G-иноватори ще внедряват облачна свързаност в индустриите

Инициатива на иноваторите в 5G-технологиите ще работи по пилотни проекти за внедряване на следващо поколение мобилна и облачна свързаност в различни бизнеси и индустрии, които да позволяват автономно шофиране, управление на трафика, развитие на интелигентни градове и усъвършенстване на области като здравеопазването и медиите.

Стартът на групата иноватори е даден от компаниите "Ериксон" (Ericsson) и "Интел" (Intel), към които се присъединяват "Ханиуел" ( Honeywell), "Дженерал Електрик" (GE) и Калифорнийският университет в Бъркли.

Те се обединяват в Инициативата на 5G иноваторите (5GI2) за да проучат, тестват и предложат иновации в 5G мрежите и разпределените модерни технологии, с цел ускоряване процеса по внедряване на безжична 5G свързаност и инфраструктурни иновации в САЩ.

5GI2 ще се фокусира на първо място върху Индустриалния Интернет на нещата (IoT) и развитието на пилотни проекти за различни технологии, включително добавена и виртуална реалност за безпилотни самолети за наблюдение на опасни зони и други нужди. Пилотните проекти ще включват поетапни планове на мрежата и изисквания за облачна и 5G свързаност – от скоростта и способността за реакция до сигурността и анализа.

Инициативата очаква към нея да се присъединят е други участници, за да се разшири проучването и към други индустрии, в които 5G свързаността ще осигури усъвършенстване на сфери като автономно шофиране, интелигентни и свързани градове, здравеопазване и медии. Пилотните проекти ще предложат по-достъпни и прозрачни резултати, като насърчават напредъка в поддръжката на 5G стандарти и валидирането на нови бизнес модели.

"Тази програма е в пълно съответствие с вече съществуващите програми на Ericsson за 5G свързаност, като 5G за Швеция и 5G за Европа.“, заяви Улф Евалдсон, главен директор "Стратегии и технологии“ в Ericsson.

"Инициативата 5GI2 комбинира технологичните предимства и интелектуалния капитал на всеки един от участниците, за да изгради поетапни планове за това как още в ранния етап на използване на 5G свързаност, Интернет на нещата и облачни услуги могат да се генерират нови ползи за множество индустрии“, заяви Аша Кеди, вицепрезидент и генерален мениджър следващо поколение стандарти в "Интел".

“Горди сме, че сме част от това интердисциплинарно сътрудничество, и вярваме, че имаме уникалната възможност да изследваме нови приложения, начини на употреба и бизнес модели за 5G свързаност, които в крайна сметка ще реализират своя потенциал“, каза Ион Стоица, професор по Компютърни науки в университета в Бъркли и директор на RISELab.

Споделяне

Още от IT