60 години от първия полет в космоса

Преди 60 години на 12 април човек за първи път излезе в космоса. За бившия СССР единичната орбитална обиколка на Земята, извършена от Юрий Гагарин, е голямо постижение, но и пропаганда. Днешна Русия отбелязва годишнината с огромна гордост, но в момент, в който руската космическа индустрия се сблъсква с трудности, пише АФП в понеделник.

Посветена на него огромна изложба е открита на московското летище Домодедово.

Руският президент Владимир Путин посети град Енгелс, на 700 км югоизточно от Москва, където Гагарин се приземява и където има мемориал в чест на историческия полет. Придружен от председателя на руската Дума Вячеслав Володин, губернатора на Саратовска област Валерий Радаев и първата в света жена космонавт Валентина Терешкова. Той положи цветя и се очаква да проведе съвещания за развитието на космическия отрасъл.

Гагарин е избран сред четирима космонавти, които са се готвили за полета в продължение на година. Предпочетен е заради изключителния си самоконтрол и висока устойчивост на стрес.

"Потеглихме!", възкликва той на 12 април 1961 г., в 09:07 ч. московско време, преди излитането на космическия кораб "Восток" от строго секретния космодрум Байконур в Казахстанската съветска социалистическа република. През цялото време на полета той е във връзка с наземния екип и им споделя какво вижда.

Извършвайки пълна обиколка на Земята за 108 минути, в 10:55 ч той се приземява в нива край Енгелс, в Саратовска област, стряскайки възрастна жена, която с петгодишната си внучка е садила картофи. Днес нивата е засадена с дървета, осветена е паркът, сложен е 30-метров обелиск, изобразяващ изстрелваща се ракета, в чието подножие е разположена скулптурата на Гагарин.

След орбиталната обиколка, в момент, в който СССР и САЩ са в остра космическа надпревара, съветската и международната преса гръмват със заглавия като: "Съветите победиха в космическата гонка" (ББС), "Съветският съюз току що даде на света своя Христофор Колумб на космическото пространство" (АФП), "СССР постига рекордни скорости и висини" ( Ню Йорк Таймс), "Многовековната мечта на човека за космически пътешествия стана реалност" (Тайм), "Съветският съюз откри пред човека ерата на космоса" (Юманите) и други.

Гагарин е обявен от СССР за посланик на мира и още в края на април 1961 г. започва обиколки в редица държави. Превръща както в символ на напредъка, така и в проводник на съветските идеи. За три години обикаля 30 държави, сред които и България, където става почетен граждани на Перник. Бил е както в страни от соцблока, така и в държави като Канада, Япония, Австрия, Германия, Швеция, Норвегия, Мексико, Египет, Индия и др.

Занимава се с подготовката на съветските космонавти, а два пъти е избиран за депутат. Загива на 34-годишна възраст на 27 март 1968 г. по време на полет с учебно-тренировъчен МиГ-15УТИ. Заедно с него се разбива летецът Владимир Серьогин. Точната причина за авиокатастрофата така и не е изяснена и десетилетия по-късно продължава да има спекулации.

Урните с прахта на Гагарин и Серьогин са положени на 30 март 1968 г. в Кремълската стена на червения площад в Москва с воински почести и артилерийски залпове. През 1975 г. на мястото на гибелта на летците е издигнат мемориал.

Гагарин има две дъщери – родената през 1959 г. Елена и Галина, която се ражда през 1961 г. Съпругата му Валентина умира през 2020 г.

Малката капсула "Восток", с която космонавтът осъществява полета си при екстремни условия, е изложена в Музея на завоюването на космоса в Москва в рамките на експозицията, наречена "Първи", която ще бъде открита за 60-годишния юбилей от покоряването на космоса.

Освен тази капсула, музеят ще покаже също голям брой лични вещи на Юрий Гагарин, датиращи от детството му и от времето на космическите му подвизи, като например внушителния ключ, с който той пали двигателите на апарата си, и катапултиращото кресло, с което той се изстрелва от капсулата седем километра над земната повърхност, посочва АФП.

Шейсет години по-късно Русия продължава редовно да изпраща жени и мъже в космоса. Ракетата "Союз", украсена по случай годишнината с образа на Гагарин, бе изстреляна в петък от Байконур към МКС с двама руснаци и един американец на борда.

Космическата звезда на Москва обаче доста избледня. Макар ракетите "Союз" да остават изключително надеждни и Русия да продължава да е незаобиколим играч в космическата индустрия, страната се затруднява да прави иновации и преживя серия от неуспехи през последните години, изразяващи се в няколко неуспешни изстрелвания.

Неуспехите се дължат както на хроничните проблеми с финансирането, така и на корупцията, най-вече на космодрума "Восточни" в руския Далечен изток, планиран да замести Байконур в Казахстан, който Русия понастоящем ползва под наем.

Миналата година Русия загуби също монопола, с който разполагаше от десет години при полетите към Международната космическа станция, като сега се сблъсква с конкуренцията на частната американска компания "Спейс екс".

Споделяне

Още от Общество