6000 войници и полицаи взеха под контрол Банкок

Близо 6000 войници и полицаи са разположени в Банкок, за да обезкуражат демонстрантите против държавния преврат, планиращи светкавични акции в града въпреки заплахите на хунтата, съобщи местен служител, цитиран от Франс прес в неделя.

Малобройни, но редовни демонстрации се организират в столицата всекидневно, откакто армията пое властта на 22 май.

Водачът на хунтата Прают Чан-оча заплаши протестиращите и семействата им с военен съд и редица активисти бяха арестувани, но войските не използват сила, отбелязва агенцията.

Разположили сме 38 смесени армейско-полицейски екипа на 8 места в Банкок (. . .) Няма признаци за демонстрация", заяви за АФП зам.-шефът на националната полиция Сомиот Пумпанмун.

Сомбат Бунгаманон от ръководството на Червените ризи - движение, вярно на сваленото правителство, който вероятно е сред организаторите на протеста, хвърли чрез Туитър предизвикателство към войската. "Хората нямат оръжие, хората не могат да използват сила, можем само да дразним" войниците, писа той.

Сомбат получи призовка от хунтата наред с още над 250 активисти, политици, университетски преподаватели и журналисти. Отказа обаче да се яви и оттогава е в нелегалност. Някои от призованите като бившата премиерка Инглук Шинаватра бяха освободени след многодневен арест в тайни места и задължени да подпишат документ, че се отказват от всякаква политическа дейност, напомня АФП.

Днес моловете на редица ключови места в Банкок намалиха работното си време или затвориха врати. Пътната полиция предупреди, че в столичните райони със засилена охрана във връзка с очакваните демонстрации ще бъде спряно уличното движение, а метрото - временно затворено.

По-рано тайландското вътрешно министерство разпрати във всички провинции предупреждение, че в неделя там също се очакват масови протести срещу военния преврат.

В първото си пряко обръщение към народа, след като обяви преврата на 22 май, Прают Чан-оча обеща вчера избори най-рано след 14 месеца, а преди това - политически и социално-икономически реформи. Той призова противниците на хунтата да не организират протести, за да не забавят с тях процеса, който ще върне щастието на тайландския народ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят