7 дипломати от ЕС и страни кандидатки на делото срещу българите в Либия

Седем дипломати, представители на страни от ЕС и кандидатки, присъстваха на днешното поредно заседание на Наказателния съд в Бенгази по СПИН делото срещу шестимата български медици.

След 7-часово заседание, Наказателният съд отложи делото за следващия понеделник по молба на адвокатите на либийските офицери, изтезавали българите. Техният мотив беше, че не са готови с писмените си пледоарии. Те поискаха и отсрочка от 3 месеца, за да имат време да подготвят и доведат в залата трима техни свидетели.

По време на заседанието днес бяха изслушани и адвокатите на либийските лекари, на семействата на заразените деца, внесли граждански иск и беше дадена думата на българския адвокат Пламен Ялнъзов.

Адвокат на гражданския иск внесе искане за 3 млн.динара компенсации и 5 млн.динара за нанесени материални щети, съобщи Дарик радио. Той има искане още от 8 млн.динара, от името на четири семейства. Защитавайки тази своя претенция, адвокатът атакува българите и наблегна на изтръгнатите с мъчения самопризнания, като каза, че те били направени доброволно. Той обори и отделни моменти от доклада на професорите Монтание и Колизи, който оневинява българите.

Пред БНР един от обвиняемите - д-р Здравко Георгиев, съобщи, че днес адвокат Пламен Ялнъзов е представил нови доказателства за невинността на шестимата. Адвокат Ялнъзов е открил във фактологическата част на гражданския иск на семействата на заразените със СПИН деца данни, че първите либийски деца са били заразени преди българските медицински сестри да постъпят на работа в болницата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?