7 фирми са огледали Варненска корабостроителница

7 кандидат-инвеститори са огледали до този момент "Варненска корабостроителница", съобщи членът на Съвета на директорите на Параходство "Български морски флот" ЕАД Милчо Михайлов. Миналата година държавната фирма БМФ купи активите на фалиралата корабостроителница, но още тогава бе ясно, че сделката се прави, за да се отложи разпродажбата на части и да се търси чужд инвеститор.

През миналата седмица инвеститори от Гърция, Украйна, Германия и Иран са огледали бившата корабостроителница. Първоначално срокът, предвиден за оглед на завода, беше 16 март, но той е удължен до края на тази седмица.

Очаква се договорът за продажба на 75% от корабостроителницата да бъде подписан в началото на април. В него е предвидено през първите три години от работата си новият собственик да реализира продажби от основна дейност в размер на 120 млн. долара. Ако не изпълни това условие, 26% от акциите му, които ще бъдат заложени в Централен депозитар, ще преминат в БМФ извън съдебно.

В момента на територията на корабния завод се ремонтират 3 кораба на параходството и един полски съд. През тази седмица ще бъде преведен и първият транш от кредита в размер на 23.1 млн. долара, който БМФ получи от германската "Хамбургише ландесбанк". С тези средства до шест месеца ще бъдат достроени корабите "Доли" и "Трапезица". Очаква се на щат да бъдат назначени около 400 души.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?