70 нелегални чужденци хванати на границата с Турция само за денонощие

Гранични полицаи са хванали  70 души, преминали незаконно българо-турската граница през денонощието.

Те са спрени при 10 различни случая и са на възраст от 2 до 47 години. Най-много са гражданите на Сирия – 45-ма, и на Палестина – 10 души, сред останалите има граждани на Мали, Алжир, Конго, Мароко, Турция и Еритрея. Непълнолетните са общо 21 души., съобщиха от МВР.

Нелегалните имигранти са задържани основно в района на ГПУ-Елхово, в групи от по 10, 15, 17, 18 човека.

 Пълнолетните са приведени в помещения за временно задържане в ГПУ - Елхово и ГПУ - Болярово, а майките и децата са настанени в помещения за майки с деца.

Капацитетът на България да настанява бежанци вече е изчерпан, а правителството все още не е представили планове за построяването на нов център.

 Според официални данни за първите шест месеца бежанците, потърсили закрила, са били 1880, а за цялата 2012 г.,техният брой е бил 1380. В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор.

Още в края на миналата година президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има опасност България да бъде залята от сирийски бежанци, а вътрешното ведомство отчита от месеци повишен миграционен натиск, особено по границата на България с Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?