74 ранени при аварийно кацане на руски самолет след сблъсък с чайки

74 ранени при аварийно кацане на руски самолет след сблъсък с чайки

Седемдесет и четирима души, сред които 15 деца, са пострадали в четвъртък при аварийно кацане на Еърбъс А321 на компанията "Уралские авиолинии", чиито двигатели започнали да отказват във въздуха поради сблъсък с птиче ято, предаде Ройтерс.

Един от ранените е в тежко състояние. 22 души остават в болница. Бременна жена е изписана, след като е била прегледана.

Самолетът излетял с 226 пътници и седемчленен екипаж от летище Жуковски край Москва за Симферопол в Крим, но при излитането се сблъскал с ято чайки и в двигателите попаднали птици, посочва ТАСС, като цитира федералната служба Росавиация.

Екипажът взел решение да изключи двигателите и приземил самолета без отваряне на колесника в царевична нива на повече от километър извън пистата. Според източник от спешните служби при кацането десният двигател се отчупил и паднал.

В. "Комсомолская правда" нарече пилота Дамир Юсупов "герой", който е спасил живота на 233 души, "като майсторски е приземил самолет без колесник и с повреден двигател в царевична нива". ТАСС уточнява, че при сблъскването с ятото чайки са отказали и двата двигателя.

Вторият пилот Георгий Мурзин е само на 23 години. Завършил е Санктпетербугския държавен университет за гражданска авиация през 2017 г. и има над 600 летателни часа.

Руската държавна телевизия заяви, че маневрата е наречена "Чудото над Раменск" - окръгът, където кацна аварийно самолетът.

Някои направиха сравнение с полет 1549 на Ю Ес Еъруейз, който кацна аварийно в река Хъдсън в Ню Йорк след сблъскване с ято гъски.

Случаят се разследва. Образувано е наказателно дело за нарушаване на правилата за сигурност при полети, заяви говорител на транспортното управление към федералния Следствен комитет. Федералната служба Росавиация е съставила специална комисия, която ще проучи причините за произшествието.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?