80 млн.лв. печалба за 2004 г. отчете “Кремиковци”

80 млн.лв. е счетоводната печалба на “Кремиковци”, съобщи изпълнителният директор на предприятието Валентин Захариев. В неделя той представи финансовите резултати на металургичния комбинат за миналата година.

Платеният данък печалба за миналата година е 9 млн.лв., като се има предвид, че до този момент печалбата е отивала за покриване на стари загуби на дружеството, допълни Захариев.

Дружеството е погасило задължения в размер на 227 млн.лв. и е увеличило своята платежоспособност, каза още Захариев. Той добави, че към момента фирмата няма задължения към бюджета и погасява редовно задълженията си към НОИ.

За тази година се предвиждат инвестиции в размер на 40 млн.евро. Приоритет за дружеството ще бъде капиталният ремонт на стан 1700, който ще струва около 20 млн.евро и ще отнеме около 6 до 8 месеца, и завършване на производството за непрекъснато леене, в което ще бъдат инвестирани още около 3-4 млн. евро през тази година.

Заради ремонта на основни мощности комбинатът не предвижда увеличение на производството си през 2005 г.

От 1999 г., когато е приватизиран комбинатът, досега в него са инвестирани 488 млн.лв. при ангажимент от 250 милиона в приватизационния договор, посочиха от дружеството.

"Кремиковци" планира навлизане на нови пазари чрез участие в приватизацията на заводи с Сърбия и Косово и постигане на доминираща роля в този отрасъл на Балканския регион.

Сделка за продажбата на Кремиковци засега няма, заяви пред Дарик Валентин Захариев, шеф на мажоритарния собственик на комбината “Финметалс”. От ръководството заявиха, че преговарят с индийската компания,  но все още няма подписан договор и нищо конкретно, което да бъде съобщено.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?