90% от водата за язовир "Дяково" изтичала през незаконни отклонения

Язовир Дяково, Снимка: БГНЕС

Дупнишкият яз. "Дяково" удари рекорд по незаконно източване. От басейновата дирекция в Благоевград, екоминистерството и "Напоителни системи" внезапно откриха, че 90% от количествата за водоема са изтичали през незаконни отклонения. Вместо 90 литра в секунда, до водоема отивали по 15 литра в секунда. Отклоненията са по главен тръбопровод към язовира.

Ние откъде да знаем

Обяснението за досегашното бездействие е, че липсата вода се забелязвала само при сухо време.

"При високи води това няма как да се случи", каза управителят на "Напоителни системи" клон Струма-Места Марио Михов, цитиран от БТА. Представители на трите институции дадоха съвместна пресконференция в с. Яхиново, за да се похвалят, че незаконните отклонения са запечатани.

"Над 90% от водата сега влиза в язовира, което е в резултат на предприетите мерки. Хората трябва да са спокойни, че вода в язовир "Дяково" за питейно-битови нужди има за години напред", заяви Михов. Досега са се губели по 75 литра в секунда.

Екоминистърът Емил Димитров коментира по-рано в петък пред БНТ, че на яз. "Дяково" е имало "29 незаконни присъединявания, където се крадеше вода".

"Вчера с главния прокурор обсъждахме точно какъв е терминът", когато си вземаш вода по този начин", допълни той без да уточни до какъв извод са стигнали.

Два ВЕЦ-а

Освен незаконните отклонения е констатирано и нерегламентирано ползване на вода от два ВЕЦ-а. Проверките са установили, че на 3 декември 2019 г. дружеството "Аква Пауър Груп" е ползвало водни обеми за производство на електроенергия чрез ВЕЦ "Дяково", въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкциониран. За ползване на водни обеми от фирма "Делектра", през месец януари 2020 г., чрез ВЕЦ "Мало село" също ще бъде съставен акт.

"ВЕЦ-овете "Мало село" и "Дяково" са работили нерегламентирано, тъй като не са били включени в режимния график за използване на водите от язовир "Дяково", но през тях преминават водите за ТЕЦ "Бобов дол" и за януари са имали са имали разрешение да ползват 180 000 кубика. За всички нарушения, които сме установили и можем да докажем виновно поведение за ползвателите, ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение", каза директорът на Басейнова дирекция-Благоевград инж. Радослав Георгиев.

"Надяваме се, че след обхващането на цялата вода от предстоящото снеготопене, ще подсигурим питейно-битовите нужди на хората за години напред", допълни той

По-малко от половината

Язовир "Дяково" е с обем 35.4 млн. кубични метра. Според графиците за водоползване на екоминистерството в момента във водоема има малко над12 млн. кубични метра. От него вода се подава към ВиК-Дупница, няколко села, ТЕЦ "Бобов дол" и други предприятия.

Глобите, наложени на нарушителите, са в размер от 2000 до 10 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?