АББА пуска нов албум 40 години след раздялата

АББА пуска нов албум 40 години след раздялата

Шведската група AББА обяви, че пуска нов албум на 5 ноември и ще представи шоу с участието на цифрови аватари, съобщи АФП.

Бьорн Улвеус и Бени Андершон от групата заявиха чрез видео презентация в Лондон, че са направили нов албум "Voyage", а в Youtube бяха разпространени и две от парчета в него - I Still Have Faith In You и Don't shut me down.

Предстоящите концерти на АББА са представени като революционни. В продължение на 5 седмици всеки от групата е бил заснет от 160 камери, за да може да се изработят аватарите. Бьорн Улвеус ги нарича аббатари.

За шоуто, което започва на 22 май 2022 в Олимпийския парк в Лондон, се изгражда специална сцена, наречена "АББА арена" с 3000 места, на която по време на спектакъла ще свири група от 10 души. Ще бъдат изпълнени 22 от най-известните хитове на АББА, включително Мама Миа и Ватерло.

Билетите за шоуто ще бъдат пуснати на 7 септември. Това е първата съвместна изява на квартета, след като се разделиха преди 40 години.

Екип от 850 души от компанията за ефекти на Джордж Лукас Industrial Light & Magic е проектирал и анимирал аватарите.

По време на подготовката на шоуто са били използвани специални сензори, които записват движенията на вече възрастните музиканти от АББА, за да накарат младите им "копия" да се движат възможно най-реалистично.

"Агнета, Фрида, Бени и Бьорн излязоха на на сцената пред 160 камерами и приблизитерно същия брой гений, работещи по с визуалните ефекти", разказва продуцентът Лудвиг Андерсон. За пет седмици те идеално изпълниха всички песни, които ще бъдат използвани в това шоу, допълва той.

Кадрите са режисирани от Бейли Уолш и продуцирани от Йохан Ренк, режисьор на телевизионния минисериал "Чернобил", носител на "Еми", и Свана Гисла, която работи с Ренк върху видеоклипове за последния албум на Дейвид Боуи - Blackstar.

Споделяне

Още от Общество

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?